Unieke ervaring

Sinds de toevoeging van de Grand Prix van Singapore aan de Formule 1-kalender wordt het algemeen beschouwd als een van de meest unieke en uitdagende circuits ter wereld. En dat is niet vanwege de plaats, maar vanwege het weer. Het Marina Bay Street Circuit staat ook nog bekend omdat hier de eerste nachtrace in de Formule 1 geschiedenis ooit gereden werd.

Gevaarlijke omstandigheden in Singapore

De Zuidoost-Aziatische stadstaat van Singapore heeft een ongelooflijk vochtig tropisch regenwoudklimaat. Dit zorgt ervoor dat de temperaturen gemiddeld rond de 33 graden Celsius zitten overdag en rond de 26 graden Celsius in de avond. Ook komen tropische onweersbuien regelmatig voor. Het weer is dus best een probleem, niet alleen voor de toeristen maar ook voor de coureurs.

Bedenk maar dat de meeste bolides dit jaar zonder dranksysteem zitten en dat ze ook slecht geventileerd zijn. Bij koud weer kan het zelf oplopen tot 60 graden Celsius in de cockpits van de auto’s. Geen wonder dus dat de coureurs ook een aantal bijzonder en gevaarlijke trainingsdagen hebben rond de Grand Prix van Singapore.

De indrukwekkende trainingen van de Formule 1-coureurs

Topcoureurs Sergio Perez, Carlos Sainz en George Russell hebben op Instagram laten zien hoe zij allemaal in stoomkamers hebben getraind om te wennen aan het warme weer van Singapore. Zowel Sainz als Russell sleepte hometrainers mee naar de stoomkamers om hier te gaan sporten. George Russell droeg zelfs nog een regenjas terwijl hij aan het fietsen was in de warme kamer om zichzelf nog harder te laten zweten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carlos Sainz (@carlossainz55)


Dat is best indrukwekkend, maar dit moet je vooral niet thuis na doen. Sporten of trainen in een stoombad of stoomkamer kan namelijk dodelijk zijn. Trainen in warmte verhoogt de belasting van het cardiovasculaire systeem van het lichaam. Dat betekent dat het lichaam niet zo veel bloed naar de getrainde spieren kan sturen. Bovendien drogen deze warme stoombaden je nog snel uit dan alleen trainen in warm weer. Het is eigenlijk een recept voor een hartaanval als je er over na denkt. Zoals Daniel Ricciardo al eens gezegd heeft: “It’s real sweat. I’m a high performance athlete, athletes sweat. Sweat baby.”

Niet iedereen gaat akkoord met de manier van trainen in de stoomkamers. Charles Leclerc ging namelijk het compleet tegenovergestelde doen. In plaats van hitte ging hij de kou in met cryotherapie. Gekke strategie dus van Ferrari.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Charles Leclerc (@charles_leclerc)