De AOW-leeftijd in Nederland in 2024
In 2024 wordt de pensioenleeftijd opgeschroefd naar 67 jaar. Maar mogelijk wil jij – net als heel veel mensen in Nederland – eerder stoppen met werken. Het nadeel hiervan is dat het geld kost, en niet zo een beetje ook.
In de jaren van je vervroegd pensioen heb je geen inkomen uit werk, geen AOW-uitkering en geen pensioen. Ook valt je toekomstige pensioeninkomen, wanneer je met vervroegd pensioen gaat, lager uit. Wij vertellen je hoeveel je daarop moet inleveren.
Momenteel ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 10 maanden. Maar vanaf volgend jaar zal dat veranderen. Het is vastgesteld dat de AOW-leeftijd 67 jaar zal zijn van 2024 tot en met 2027. Mogelijk zal in 2028 de leeftijd op 67 jaar en 3 maanden worden vastgesteld. Sinds 2013 is de AOW leeftijd namelijk gekoppeld aan de stijgende levensverwachting.
Nederlanders willen eerder stoppen met werken
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders een AOW-leeftijd van 67 jaar aan de late kant vinden. Gemiddeld vinden Nederlanders 61.5 jaar een gewenste leeftijd om te stoppen met werken. Twee derde van de 55 plussers die deelnamen aan het onderzoek verwachten dat ze moeten doorwerken tot de huidige AOW-leeftijd. Eerder stoppen is voor de meeste niet financieel niet haalbaar.
“Elk jaar eerder stoppen met werken kost je ongeveer 7 à 8 procent van het pensioen dat je zou opbouwen ofwel krijgen vanaf je 67ste.”, zegt pensioenadvocaat Theo Gommer. De reden hiervoor is dat je minder pensioenpremie in hebt gelegd voor het opbouwen van vermogen en omdat je minder rendement hebt gemaakt. Theo Gommer voegt er aan toe dat ”je natuurlijk pas vanaf 67 jaar AOW krijgt, dus als je op 64-jarige leeftijd stopt moet je ook de AOW overbruggen.”