Iedereen wil een lang en gezond leven leiden. Je moet dan zorgen dat je voldoende beweging krijgt. Het houdt je hersenen gezond en kan je leven met jaren verlengen. Elke vorm van lichaamsbeweging is goed voor je. Of je nu gaat zwemmen, joggen of gewoon naar de winkel loopt. Maar afgezien van de voordelen die je behaalt met deze minimale basisoefening, zullen nog betere resultaten voortkomen uit twee specifieke oefeningen. Volgens Michael Joyner, een van ’s werelds topexperts is op het gebied van fitness en menselijke prestaties, zijn burpees en touwtjespringen de oefeningen waar jij heel je leven profijt van zal hebben.

Waarom deze twee?

Je lichaam begint kracht te verliezen naarmate je ouder wordt. De meeste mensen bereiken hun krachtpiek rond het 25ste levensjaar. Natuurlijk kunnen pieken variëren van persoon tot persoon. Om echt fit te blijven, moet je kracht blijven opbouwen om het natuurlijke verlies van spiermassa van je lichaam tegen te gaan. Dat is misschien het ding dat je het langst jong houdt.

“Onderzoek na onderzoek toont aan dat fysieke prestaties zeer voorspellend zijn voor de toekomstige sterfte” – Joyner.

Je kunt op veel verschillende manieren kracht opbouwen. Het opheffen van gewichten en het toevoegen van intervallen aan duurtrainingen werken beiden. Maar burpees en touwtjespringen bouwen tegelijkertijd zowel kracht als uithoudingsvermogen op. Burpees bestaan uit een reeks oefeningen die effect hebben op je gehele lichaam. Dit is de reden waarom veel trainers deze oefening aanraden.

Hoe deze training te doen?

Aangezien deze twee oefeningen gemakkelijk uit te voeren zijn, zowel binnen als buiten, kan jij ze het hele jaar doen. Het is verstandig om langzaam te beginnen met burpees. Vertrekkend vanuit een staande positie, hurk je neer totdat jij je handen op de grond kunt leggen. Schop dan terug in de plankpositie, doe een push-up en trap je benen terug in je squatpositie. Spring omhoog en doe het over.

 

Touwtje springen is een eenvoudigere oefening. Echter beveelt Joyner aan om een touw te gebruiken met extra gewicht. Als je het moeilijk hebt, kun je de oefeningen afwisselen met een touw zonder extra belasting. Het is geweldig om jezelf te pushen, maar het kost tijd om dit soort oefeningen op te bouwen.

Ook is het belangrijk om tijdens de intense trainingen te rusten. De meeste trainers adviseren om af te wisselen tussen zwaardere dagen en lichtere dagen. “Maak je moeilijke dagen moeilijk en je gemakkelijke dagen gemakkelijk,” zei Joyner. “Beheers je tempo of het tempo zal jou beheersen.”