We moeten over onze angst voor koolhydraten heen en meer kennis over de verschillende soorten koolhydraten is hierbij van groot belang. Een aantal diëtisten zegt nu dat je een bepaalde soort koolhydraten moet eten om je gewicht onder controle te houden. Het gaat hierbij om volkoren producten. Deze hebben een lagere glycemische index dan producten met geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood of witte rijst. Hoe lager de glycemische index, hoe gezonder een product.

Volkoren producten bevatten daarnaast meer vezels. Dit zorgt voor een voller gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die regelmatig volkoren producten eten minder kans hebben op hartaandoedingen, darmkanker en diabetes type 2. Hieronder een aantal belangrijke volkoren producten die je kunt eten voor een goede shape. 

Havermout

Ontbijtgranen zijn hip en populair. Het kan ook zeker een goede optie zijn voor een gezond ontbijt, maar dan is het wel belangrijk om te kiezen voor de goede ontbijtgranen. Havermout is dan een goede keuze. Het wordt net als muesli gemaakt van havervlokken. Muesli bevat daarnaast echter toegevoegde ingrediënten zoals zaden, noten of gedroogde vruchten. Ook zit er vaak toegevoegde suiker bij Muesli, waardoor het al snel veel meer calorieën bevat. Havermout krijgt daarom de voorkeur.

Goede koolhydraten man man

Bruine rijst

Rijst is een populair voedingsmiddel. Smakelijk, bruikbaar in vele combinaties en makkelijk te bereiden. Er zijn twee belangrijke soorten rijst; witte rijst en bruine rijst. Bruine rijst is een volkoren en bevat alle delen van het graan. Bij witte rijst zijn een aantal delen verwijderd. Hierdoor bevat bruine rijst meer vezels, vitaminen en mineralen.

Volkoren brood

Brood is een product dat vrijwel iedereen eet, velen zelfs zowel bij het ontbijt als bij de lunch. Ook brood wordt vaak gezien als een no go als je af wil vallen. Maar als je graag brood eet, kan dat gewoon. Ook als je een fit lichaam wil. Net als bij de andere koolhydraten is het dan wel zo dat volkoren brood een betere optie is dan bijvoorbeeld wit brood.

Goede koolhydraten man man

Volkoren pasta

Wie houdt er nou niet van een goede pasta? Hoewel het qua calorieën vaak niet de beste optie is, kan af en toe pasta eten zeker geen kwaad voor een goed lichaam. De voorkeur gaat dan wel uit naar volkoren pasta, om dezelfde reden als bij rijst. Hierin zitten meer essentiële voedingsstoffen dan in witte pasta.

Koolhydraten hoeven niet te worden geweerd uit je dieet om een fit lichaam te kunnen krijgen. Deze stiekeme dikmakers kun je beter wel laten staan.