Direct ingrijpen bij scheldende en vloekende kinderen

Het gebruiken van scheld- en vloekwoorden gebeurt op steeds jongere leeftijd, blijkt uit de resultaten van de PestThermometer. Alhoewel de focus lag op groep 6, 7 en 8 blijkt dat pesten door middel van scheld-en vloekwoorden al in groep 3 voorkomt. Niet gek wanneer je nagaat dat een kind van vijf al zo’n 42 vloekwoorden kent, variërend van fuck, kut of trut. Dit blijkt uit eerder onderzoek van de Universiteit van Illinois. Peuters kennen daarentegen al 34 van dit soort woorden.

Volgens de PestThermometer is direct ingrijpen bij scheldende en vloekende kinderen dan ook de best mogelijke manier om hier korte metten mee te maken. Dit heeft te maken met het feit dat kinderen op de basisschool vooral scheldwoorden gebruiken die betrekking hebben op het uiterlijk, zoals dikzak.

Het taalgebruik en pesten gaan hand in hand, volgens PestThermometer. Daarom is het van belang om geen enkel scheldwoord toe te laten. Direct corrigeren en ingrijpen is dan ook meer dan logisch volgens Bamber Delver, directeur van de academie. Kinderen kunnen namelijk erg hard en gemeen zijn. Juist dat gedrag kan ervoor zorgen dat andere kinderen worden gepest. Met een negatief zelfbeeld van het gepeste kind als gevolg.

Vloeken en schelden bij kinderen MAN MAN

Hoe komen kinderen aan dit soort woorden?

Geloof het of niet, de meeste scheld- en vloekwoorden die kinderen kennen komen waarschijnlijk van jezelf of je partner. Wanneer je zelf kinderen hebt, klinkt dit bekend in de oren; je laat iets vallen of stoot je teen en je eerste reactie is kut, shit of fuck. Je doet dit natuurlijk geheel onbewust. Maar zonder dat je er erg in hebt, staat daar je kleine dreumes naast je die het woord vrolijk herhaalt.

Ook de tv, films en video’s zijn echte boosdoeners in scheld- en vloekwoorden. Het is daarom ook belangrijk om in de gaten te houden wat je kind precies kijkt op  de tv, telefoon of tablet. Voordat je het weet vliegen er een paar kwalijke woorden door de lucht. Of laat je kind iets vallen en in plaats van oeps komt er een eens fuck of shit uit. Niet echt de bedoeling.

Vloeken en schelden bij kinderen MAN MAN

Vloeken en schelden is niet alleen negatief

Alhoewel de woorden van de PestTherometer duidelijk blijken te zijn en direct ingrijpen in onze ogen een must is, tonen andere onderzoeken iets anders. Diverse onderzoeken stellen namelijk dat vloeken en schelden goede manier te zijn om stoom af te blazen en om te gaan met stress en emoties. Zo gaat intelligentie en creativiteit ook gepaard met veel vloeken.

Schelden en vloeken blijken ook iets te zeggen over de oprechtheid van kinderen. Dit stelt het onderzoek Frankly, We do give a damn; The relationship between profanity and honsety. Een kind dat regelmatig gebruik maakt van scheld- en vloekwoorden is namelijk vaak een eerlijk kind. Let wel op, dit is alleen wanneer het kind dit soort woorden gebruikt om zichzelf te uiten en niet om andere te kwetsen.

We weten inmiddels dat mannen ietwat groffer kunnen zijn in het bijzijn van de kids maar er zijn genoeg andere redenen waarom je vaders niet alleen met de kinderen moeten laten. Dat bevestigen deze mannen namelijk maar weer.