Bescherm jezelf tegen UVA- en UVB-straling
Tijdens de zomer is het onvermijdelijk om blootgesteld te worden aan zon. Ook als de zon namelijk niet direct zichtbaar is, bijvoorbeeld op de bewolkte dagen, kan de zon nog steeds schade aanrichten. De zon zorgt namelijk niet alleen voor warmte, maar straalt ook verschillende vormen van straling uit die erg schadelijk zijn voor je huid. Het is daarom ook essentieel om je huid te beschermen tegen beide vormen van straling door het gebruik van zonnebrandcrème. Daarbij is het verstandig om de zon te vermijden tijdens de piekuren, een hoed of pet te dragen en beschermende kleding te gebruiken. Alleen door op de juiste manier om te gaan met zonlicht kun je optimaal genieten van de warmte en de stralende dagen, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor de gezondheid en bescherming van je huid. Maar wat is nou ook precies het verschil tussen de UVA- en UVB-straling afkomstig van de zon?
Wat is UVA-straling?
UVA-straling is een vorm van ultraviolette straling die afkomstig is van de zon. Deze UVA-straling is erg sterk en dringt dieper door de huid. Deze stralingvorm is het hele jaar door aanwezig, zelfs op bewolkte dagen, en kunnen zelfs door glas heen dringen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het voornamelijk deze UVA-straling is dat in verband gebracht wordt met vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en pigmentatieproblemen.
Bovendien kan langdurige blootstelling aan UVA-straling het risico op huidkanker verhogen. Het is dus essentieel om je huid te beschermen tegen UVA-straling door het gebruik van breed-spectrum zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-straling. Daarnaast is het dragen van zonnebrillen met UV-bescherming en het zoeken naar schaduwrijke plekken tijdens de zonuren belangrijk om de impact van UVA-straling op de huid te verminderen.
Wat is UVB-straling?
In tegenstelling tot UVA-straling, is UVB-straling een vorm van ultraviolette straling die bekend staat als de belangrijkste oorzaak van een verbrande huid. Door de hoge kans op huidverbranding speelt deze vorm van straling dus ook cruciale rol bij het ontwikkelen van huidkanker. UVB-straling heeft een kortere golflengte dan UVA-straling en kan de bovenste laag van de huid bereiken. Het is dan ook de blootstelling aan UVB-straling dat leidt tot roodheid, verbranding en schade aan het DNA van de huidcellen. Het is essentieel om jezelf te beschermen tegen UVB-straling door het dragen van zonnebrandcrème met een geschikte Sun Protection Factor (SPF), beschermende kleding, zonnebrillen en het vermijden van directe blootstelling aan de zon tijdens de piekuren. Door bewust te zijn van de impact van UVB-straling op de huid, kun je bijdragen aan het behoud van een gezonde en stralende huid op de lange termijn.
Lees ook: Goedkope zonnebrand van de Lidl met SPF 30 is de ‘Beste Koop’, volgens de Consumentenbond.