Maak van je publiek het onderwerp

Door veel interactie toe te voegen en je publiek te betrekken bij je verhaal, zul je de aandacht van jou af trekken. Door je te focussen op je publiek, zullen zij minder merken wanneer je zenuwachtig bent, omdat ze met andere dingen bezig zijn en zullen juist jou public speaking skills opvallen.

Beperk je slides

Een Powerpoint kan inderdaad een toevoeging zijn op je presentatie, maar soms is je presentatie zonder zelfs beter. Wanneer je het fijn vindt dat je af en toe kunt spieken of iets kunt aanwijzen is een Powerpoint natuurlijk geen probleem. Maar voorkom een overdosis aan slides. Hierdoor wordt je publiek alleen maar afgeleid en zal je verhaal niet overkomen.

Je angsten onder ogen zien

Het klinkt misschien verschrikkelijk, maar de beste manier om van je angsten af te komen is om ze onder ogen te zien. Schrijf net voor je presentatie op wat het ergste is wat er kan gebeuren. Wedden dat het meevalt?

Onthoud: ze hebben JOU gevraagd

Je staat vast niet op dat podium omdat je de eerste was die zijn hand op stak toen er werd gevraagd wie er een presentatie wilde geven. Je staat op dat podium omdat er personen zijn die zien dat jij er verstand van hebt en jou perspectief willen horen. Met dit in je achterhoofd zul je je een stuk zelfverzekerder voelen.

Let op je lichaamstaal

Lichaamstaal zegt meer dan woorden. Wanneer je stem heel enthousiast klinkt, maar je staat het als een zoutzak te vertellen zul je je publiek niet mee krijgen. Om leiderschap en zelfvertrouwen uit te stralen, zijn kleine aanpassingen in de lichaamstaal voldoende. Ga rechtop staan, houd je hoofd omhoog en adem diep in.

public-speaking-lichaamstaal-manman

Krijg controle over die stem in je hoofd

Die stem in je hoofd die zegt dat je zenuwachtig bent of dat je vast iets vergeet helpt niet echt. Zorg ervoor dat je positieve gedachten hebt en zeg tegen jezelf dat het allemaal goed komt. Wanneer je positief denkt, zul je dit ook uitstralen.

Houd het kort

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen bij een presentatie van 10 tot 20 minuten de aandacht verliezen. Heb je veel te vertellen? Las dan een pauze in of zorg dat er humor aanwezig is zodat je de aandacht van je publiek behoudt.

Blijf bij jezelf

Presenteer zoals je zelf bent. Ga niet heel uitbundig doen als je zo in het dagelijks leven ook niet bent, zo zal je verhaal niet overkomen.

Verberg je fouten

Besteed niet teveel aandacht aan de fouten die je maakt. Een simpele ‘laten we dat even opnieuw doen’ of ‘we doen alsof ik dat niet heb gezegd’ is voldoende en hiermee laat je zien dat je zelfvertrouwen hebt en voeg je ook nog wat humor toe.

Spreken in het openbaar waarbij alle ogen op jou gericht zijn blijft spannend. Maar de voorbereiding is het halve werk. Zo ga je goed voorbereid de presentatie in en komen je public speaking skills helemaal tot zijn recht.