Leef jij tegenwoordig volgens de nieuwe vega-trend? Kauw je enkel op een blaadje sla en slurp je op dit moment aan een soja smoothie? Dan kun je dit beter niet lezen. Of juist wel, om tot bezinning te komen. Een nieuwe studie heeft namelijk aangetoond dat niet enkel de voorbereiding en het eten van vlees als nature is voor de mens. Nee er is meer. De mens heeft vlees nodig.

Kijk, dit zijn nou onderzoeken waar wij van houden. Vlees is belangrijk voor het bestaan van de mens. Natuurlijk kunnen wij ook niet ontkennen dat een plantaardig dieet gezond en variërend kan zijn en dat het een belangrijk onderdeel is van de voedselpiramide, zoals jij die geleerd hebt op school. Nu komt de studie ‘Nature’ uitgevoerd door Katherine Zink and Daniel Lieberman van de universiteit van Harvard met nieuwe uitkomsten. Zij suggereren dat zonder de ontdekking van vlees, wij, de mens, niet geëvolueerd zouden zijn tot de moderne, verbale en intelligente mens die we vandaag de dag zijn.

Blijkbaar was het 2.6 miljoen jaar geleden dat vlees zijn intrede deed in het dieet van de pre-mens. Toentertijd bestond het dieet van de pre-mens uit groente en fruit. De meest voedzame varianten kwamen uit de grond: bieten en aardappelen. Maar die waren moeilijk te kauwen.

man man vlees eten gezond

Volgens de studie kwam op dat moment de behoefte aan vlees aan bod. Het vlees van de prooi die gevangen en bereid was bleek veel calorie-rijker en makkelijker te kauwen zijn dan die meuk die uit de grond kwam. Waar dieren het vlees rechtstreeks van het karkas aten leerden wij hoe je het vlees moest bereiden. Hierdoor waren die scherpe tanden en sterke kaak overbodig wat resulteerde in veranderingen in de schedel. Dit zorgde ervoor dat onze hersenen de ruimte hadden om te groeien waardoor bijvoorbeeld ons spraakorgaan verbeterden en we verder ontwikkelden.

Vandaag de dag is de keuze voor een karige salade veel hipper en volgens sommigen beter voor je gezondheid dan dat stuk biefstuk. Echter, wanneer je het onze voorouders vraagt moeten we juist voor dat stuk vlees gaan. Wij weten het wel.

echte mannen eten vlees man man