Wat doe ik fout als afvallen niet lukt?
Veel mensen denken dat met hard werken afvallen ongetwijfeld moet lukken. Dit hoeft echter helemaal niet waar te zijn. Sommige mensen werken namelijk heel erg hard om af te vallen, maar blijven dezelfde fouten maken waardoor de kilo’s er maar niet af gaan. Daarom moet je weten wat jij niet moet doen als je wil afvallen. Dit zijn 10 veelgemaakte fouten waardoor afvallen niet lukt.
Alleen minder eten is niet genoeg
Om af te vallen is er een combinatie nodig van de juiste voeding en van een goede dosis beweging. Als jij je dus goed aan je dieet houdt hoef je alsnog niet gek op te kijken als je niet veel zal afvallen. Ook beweging is essentieel voor afvallen.
Verkeerde dranken
Je weet zelf dat als je wil afvallen het niet al te verstandig is om veel frisdranken te drinken. Echter zijn er ook een aantal dranken die zich voordoen als gezonde drankjes, terwijl ze dit eigenlijk helemaal niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan vele fruitsappen en smoothies. Er zit ongelooflijk veel suiker in veel van deze dranken. Houd het daarom liever bij water of thee.
Spiermassa neemt toe
Als je nou veel aan het trainen bent, en je vooral richt op krachttraining, kan je spiermassa aardig toenemen. Hierdoor zullen je spieren zwaarder worden. Nu komt daar ook nog eens bij kijken dat spieren meer wegen dan vet. Het zou dus kunnen dat je veel vet hebt verloren, maar dat je spieren een stuk zwaarder zijn geworden. Hierdoor lijkt het alsof afvallen niet lukt terwijl je wel veel vet bent verloren.
Je afvaldieet is té extreem
Ja, je afvaldieet kan te streng zijn. Dit kan er voor zorgen dat je deze levensstijl gewoonweg niet lang zal volhouden. De kans is groot dat je hierdoor een enorme terugval krijgt waardoor alles teniet wordt gedaan. Daarom kan je maar beter niet een eet- en bewegingspatroon gaan volgen waarvan je zeker weet dat je het niet lang gaat volhouden.
Vervallen in oude eetgewoonten
Je moet wel enigszins doorzettingsvermogen hebben, wil je op de lange termijn verandering veroorzaken. Het duurt een tijdje voordat je gewend bent aan je nieuwe eetgewoonten. Voordat je dit punt bereikt, vallen veel mensen al weer terug in hun oude eetgewoonten. Probeer dus gedisciplineerd te blijven en door te zetten.
Schildklierproblemen
De schildklier regelt de verbrandingssnelheid in je lichaam. Meer dan 1 op de 10 mensen heeft wel een keer te kampen met schildklierproblemen. Als je schildklier door een probleem erg traag is, kan dit verklaren waarom jij geen gewicht verliest.
Continue stress
Je mentale gesteldheid kan veel invloed hebben op je fysieke gesteldheid. Zo kunnen er door stress hormonen geproduceerd worden die voor extra opslag van lichaamsvet zorgen. Ook kan stress leiden tot hongeraanvallen. Zo blijf jij stress de baas.
Verkeerd dieet
Misschien denk je dat je een goed dieet aan het volgen bent maar is dit eigenlijk helemaal niet het geval. Een caloriearm dieet wordt veel gebruikt, maar op de lange termijn zal dit niet het gewenste effect hebben. Zo zal je op de lange duur niet structureel te weinig kunnen eten. Uiteindelijk zal je de verloren kilo’s gewoon weer terug krijgen.
Geen goede nachtrust
Een goede nachtrust wordt vaak onderschat, maar is eigenlijk ontzettend belangrijk voor je algehele gezondheid. Ook heeft het een positief effect op je gewicht. Mensen die kortere nachten maken wegen over het algemeen meer.
Je bent niet bewust van wat je eet en drinkt
Veel mensen weten eigenlijk helemaal niet wat ze op een dag wel allemaal niet eten en drinken. Het is dus een goed idee om bij te houden wat je dagelijks eet en drinkt. Zo kan jij je voedingspatroon beter gaan managen.