Of je nou wil of niet, stress is onvermijdelijk. Proberen het te ontlopen, werkt jammer genoeg averechts. Je denkt aan stress, leeft stress en bent één en al stress. Ook heeft het geen nut te denken dat we stress over ons heen moeten laten komen, waarna we als vanouds weer verder kunnen met wat we daarvoor deden. Je wordt beïnvloed door stress en nu is het de kunst om dit in je voordeel te gebruiken.

A man sitting looking at the view out of a window, drinking from a glass.
A man sitting looking at the view out of a window, drinking from a glass.

Stress ontstaat door een respons, waarna er adrenaline vrijkomt. Je zou denken dat de hersenen stoppen met hormonen afgeven, wanneer het stressmoment voorbij is en je weer naar je oude staat kunt terugkeren. Maar er komen ook nog hormonen vrij nadat je stress hebt ervaren. Deze hormonen bevatten het zogenoemde ‘DHEA’, een stofje dat je hersenen stimuleert te leren van de ervaring. Hierdoor weet je lichaam hoe het de volgende keer moet reageren op een soortgelijke situatie.

“Mensen die goed met stress om kunnen gaan, staan zichzelf toe beïnvloed te worden door stress.”

Psycholoog Salvatore Maddi deed onderzoek naar de instelling en reactie van mensen, die stress ervaarden. Hij concludeerde dat de mensen die stress niet wilden ontlopen, maar het zagen als een uitdaging en ervan wilden leren, positiever en gelukkiger eindigden dan mensen die dit niet deden.

Hoe je dit zelf kunt beïnvloeden? Alles begint met je mindset. De instelling dat je bereid bent te groeien, stuurt een signaal door naar de hersenen, die jou anders op de situatie laten reageren. Het is de kunst te leren waarderen wat je uit stress kunt halen, door het te zien als iets wat je verder helpt in je leven. Zo weet je beter met problemen om te gaan en ben jij stress de baas. Play with your mind!