Streetwear wint aan populariteit

Streetwear is de afgelopen jaren best wat verandering ondergaan. Bekende grondleggers van streetwear als Stüssy, The Hundreds en ALIFE hebben tegenwoordig meer moeite met aanspreken van de doelgroep.

Bobby Hundreds, oprichter van The Hundreds en een persoon die grote invloed heeft gehad binnen de streetwearscene, vertelt in een interview met Hypebeast dat grote rolmodellen, zoals Kanye West, stopten met het dragen van printed t-shirts en hoodies, wat een belangrijk aspect was van streetwear. Hierdoor moesten grote streetwear-merken hun strategie aanpassen of zagen ze sales dalen. Prints hebben plaatsgemaakt voor minimalisme.

Daarnaast is streetwear te mainstream geworden dankzij het internet, stelt Bobby Hundreds. Merken en releases worden gedeeld op grote websites en veel meer verkocht op massa internetshops. Ook de enorme groei van high-end streetwearmerken speelt hierin rol. Alexander Wang en Rick Owens combineren luxe met straat, waardoor het voor een nog breder publiek toegankelijk wordt.

Gelukkig zijn de sleutelstukken uit de industrie gebleven. Denk hierbij aan een hoodie, denim, t-shirts en sneakers. Kledingstukken die hopelijk nooit zullen vergaan en daarom willen we een artikel wijden aan hoe ze gestijld kunnen worden met je huidige kledingkast.

Denim

Denim past natuurlijk in ieder kledingfacet. Het is daarom ook al jaar en dag onderdeel van een streetwear outfit. De keuze is alleen: washed op raw. Ga voor raw. Een denim die zich na enkele maanden helemaal naar jouw vormt, is iets dat je wilt. Bedenk wel dat de broek enige zorg vraagt. Hang ‘m regelmatig uit. Borstel ‘m desnoods. Na een aantal maanden niet wassen willen er namelijk weleens geurtjes ontstaan dankzij het bier, eten en zweet dat erin is getrokken. Kies een wat straight/tapered fit voor een iets meer baggy look.

streetwear-1 streetwear-2 streetwear-3

Suggestie

In ’t leger gaan

In streetwear zien we veel invloed vanuit het leger. Waar we voorheen vooral varsity’s zagen, zien we nu bomberjackets. Ook de M-65 is een streetwear icoon, vergezeld met de fishtail parka. Het fijne aan deze type jassen is dat deze ook goed gaan met meer casual kleding. Het kan zowel heel goed met een hoodie en denim als met een overhemd en pantalon.

streetwear-6 streetwear-5 streetwear-4

Suggestie

Bring the print back

Iets wat eigenlijk een beetje naar de achtergrond is gegaan, maar nog steeds heel tof is. Vooral merken als Supreme, Patta en Stüssy geven niet toe aan de hedendaagse minimalistische trend en brengen gelukkig nog t-shirts, truien en jassen uit waar een print op staat. Wij vinden het juist tof wanneer een print wordt gecombineerd met een cleane denim en sneakers.

streetwear-7 streetwear-9 streetwear-8

 

Suggestie

Hoodies

Dit kledingstuk heeft zijn rentree redelijk duidelijk gemaakt doordat het door grote jongens uit de scene veel werd gedragen onder een overcoat. En dat maakt de hoodie juist zo tof. Het is weer op tig manieren te stijlen. Rock ‘m even goed op baggy denim met Jordans, als op een pantalon met overcoat. Beide nice.

streetwear-10 streetwear-11 streetwear-12

 

Suggestie

Sneakers

We zien dat de afgelopen jaren luxere sneakers een sprong hebben gemaakt in populariteit, kijk maar naar merken als Filling Pieces, ETQ en Common Projects. Deze zijn vooral geïnspireerd op klassieke silhouetten van Nike en Adidas. Maar de tijd dat Air Jordans, Air Flight en Nike Air Max’s niet van de straat waren te denken zijn een beetje voorbij. Jammer, want ze zijn kei hard. Wel zien we dat Nike altijd weer een hype weet te creëeren rondom een schoen uit het verleden, maar het is een hype, dus zijn van korte duur. Maar juist door je af te zetten tegen de hype loop je er fresh bij. Heb je dus nog een ouder paar Jordans in de kast liggen? Haal ze tevoorschijn. Rock ze met een washed denim, longsleeve jersey en bomber.

streetwear-15 streetwear-14

Suggestie