In Tunesië heerst al bijna drie jaar de vloek; negatief reisadvies, waardoor grote cruiseschepen het meest groene Arabische land vermijden en reisorganisaties minder reizen aanbieden.Onlangs wist  Corendon het nieuws te halen, omdat de Nederlandse airline en touroperator weer zou gaan vliegen naar Tunesië. Deze vakantieganger komt hier om te vertoeven in een all-inclusive hotel.

Het werd tijd om het land te herontdekken. Wij reizen af naar het zuiden van Tunesië om een roadtrip te maken dwars door de Sahara.

Zuid Tunesie MAN MAN-8

Dag 1: Amsterdam, Tunis en Tozeur

De reis start vroeg in de ochtend op Schiphol met een vlucht naar de hoofdstad Tunis, waarna een binnenlandse vlucht van ongeveer een uur ons brengt in Tozeur. We landen middernacht op het vliegveld waar twee SUV’s staan te wachten die ons brengen naar het hotel.

Dag 2: De palmbomen van Tozeur

Het is 08:00 als we de SUV’s instappen. Na een uur uitgestrekte zandvlaktes verschijnt er in de verte een groene oase. Zo’n duizend palmbomen breken het zicht, zoals ik enkel nog kende uit de Disney film Aladin.

Zuid Tunesie MAN MAN-2

We staan in één van de meest bijzondere oases van Tunesië genaamd Chebika. Hier stroomt een riviertje die men kan volgen opwaarts, waarna je uitkomt bij een watervalletje waar we het niet konden laten om een foto te maken!

We lunchen met wat lamsvlees op een spies in Tozeur. Met een goed gevulde buik vertrekken we naar een bijzonder filmset.

Zuid Tunesie MAN MAN-4

In 1977 werd de Starwars film A New Hope opgenomen in de woestijn van Tunesië. Er werd een compleet dorp gebouwd dat na 40 jaar nog in takt is. Eventjes voel ik mij Obewan Knobi als ik door de verlaten filmset dwaal.

Dag 3: Van Tozeur naar de poort van de woestijn in Douz

Onze roadtrip gaat verder richting Douz, een oase en stad in centraal Tunesië, ten zuidoosten van het zoutmeer Sjott- el Djerid. Een lange weg volgt langs de zoutvlaktes die glinsteren alsof het een veld met diamanten is.

Zuid Tunesie MAN MAN-5

Na twee uur rijden komen we aan in Douz, de poort van de woestijn. Hier merk je het verschil tussen het grove woestijnzand en zachte zand van de Sahara. Er staat veel wind dus laat mij inpakken als een echte Arabier, om te voorkomen dat ik een zandmannetje wordt tijdens een brute tocht op quads door het losse zand.Door de zandstorm is het zicht beperkt tot een aantal meter. Onze guide laat weten dat we bij elkaar moeten blijven, want je wilt niet verdwalen in de grootste zandbak van de wereld, ten grote van 300 keer België.

Zuid Tunesie MAN MAN-17

Na de inspanning is het tijd voor een typisch Tunesische gerecht met groente en lamsvlees. Dit doen wij bij het restaurant Elbay, waar we in een prachtige setting hiervan mogen genieten.

Zuid Tunesie MAN MAN-19

Vanavond strepen we ‘slapen we in de woestijn’ af van onze bucketlist. Een flinke tocht door het zand brengt ons midden in het grootste natuurpark van Tunesië, Jebil. In het niets duiken witte tenten op, daar moeten we zijn!

Zuid Tunesie MAN MAN-21

Een plek van rust. Er is helemaal niets. Geen internetverbinding, dit is even afkicken met een site als MAN MAN waarmee ik altijd online ben. Na een bed weten te bemachtigen maken we een wandeling door de zandheuvels van de Sahara die verder reiken dan je kan kijken.

Er is een stevige wind met wolken, waardoor wij helaas de sterrenhemel moeten missen! Dit gebeurt maar zelden in de Sahara waar het zo’n 40 graden is met een strakblauwe lucht.

Zuid Tunesie MAN MAN-20

Dag 4: Van Douz terug naar de moderne stad Tunis

Vandaag staat in het teken van reizen. Een vier uur durende autorit naar Tozeur en een twee uur durende vlucht naar Tunis. We dwalen en drinken nog een biertje in de hoofdstraat van de hoofdstad voordat we het licht uit doen.

Zuid Tunesie MAN MAN-23

Check ook de video van onze roadtrip door Tunesië: