Tijdnood
Dat we te veel willen, is een bekend fenomeen. Maar stiekem genieten we hier ook van. Constant proberen we het optimale uit onze dag te halen. 8 uur lang aan het werk op kantoor, soms wel 9 of 10 uur. Etentje na het werk met vrienden of vriendin, nog even wat klusjes afhandelen. Het liefst vóórdat de dag officieel begint al een uurtje gesport hebben. En dat dag in, dag uit. Helemaal niet gek dat we opgebrand raken. Burn outs liggen op de loer en dit moeten we voorkomen.
Constant afgeleid
100 jaar geleden is de 8 uur durende werkdag ingevoerd, en verrassend genoeg bestaat die nu nog steeds. Maar nu blijkt uit onderzoek door neuropsychologen dat je maar maximaal zes uur productief kunt zijn per dag. De rest van je werkdag vul je met overbodige dingen. Denk aan een kwartier koffiepauze inlassen of dronken foto’s terugkijken van afgelopen weekend. Dit lijken korte, onschuldige handelingen, alleen leiden ze je steeds opnieuw af. Het duurt maar liefst 20 minuten om weer op hetzelfde concentratielevel te komen, nadat je deze hebt onderbroken. Mobieltje even laten liggen dus.
Kortere werkdag
Een kortere werkdag is de oplossing, vindt De Volkskrant. Het zorgt ervoor dat je efficiënter aan het werk kan, omdat je doelgerichter bezig bent. Ook ben je creatiever, omdat je je hersenen minder overbelast. Hoe dit kan? Rustmomenten maken een ander deel van de hersenen actief, dat cruciaal is voor jouw eerstvolgende briljante ingeving. In Zweden waren ze het hier volledig mee eens. 2 jaar lang werd er onderzoek gedaan naar de kortere werkdag, waarbij het salaris per maand gelijk bleef. Medewerkers reageerden inderdaad positief (verrassend, heh?). Ze voelden zich beter, leverden meer kwaliteit en waren minder ziek. Dit grapje kostte de werkgever echter wel 1 miljoen euro extra. Dus als minderen in uren niet de oplossing is, wat dan wel?
Flexwerken
Mocht jij niet gemaakt zijn voor langdurige dagen op kantoor, dan is flexwerken of vanuit huis werken de oplossing. Het fenomeen geeft jou de mogelijkheid om zelf je tijd in te delen. Je werkt op plekken die voor jou handig uitkomen, communiceert met de mensen die jou van pas komen en bespaart tijd die je normaal zou besteden aan reizen naar je werk (lees: uurtje langer blijven liggen). Bij flexwerken staat niet het maken van uren centraal, maar jouw werkflow van die dag. Niet alleen maakt dit je productiever, ook neemt het op de langere termijn veel stress weg. Zeker nu er zo veel part-timers en freelancers zijn, is werken op afstand de toekomst.
Kantoorwerken
Het voordeel van werken op kantoor is echter wel dat je een stuk meer regelmaat hebt. Je hoeft niet op eigen kracht vroeg op te staan, om vervolgens met moeite achter je bureau te kruipen. En… in bed achter je laptop geldt ook gewoon, toch? Of op het terras, in het zonnetje, met je ogen dicht en héél even pauzeren. Ga je daarentegen naar kantoor, dan moet je simpelweg wel op tijd opstaan, omdat hier afspraken over zijn gemaakt. Daarnaast omring je je de hele dag door collega’s, wat motiverend werkt. De oplossing is dus niet om kantoorwerken volledig te schrappen.
Slim indelen
Hoe kom jij er nu achter wanneer jij het beste thuis of juist op kantoor aan de slag kunt gaan? Er valt een patroon te ontdekken in jouw werkwijze. Zo ben je dinsdag en woensdag het meest productief, omdat je je dan eindelijk hebt neergelegd bij het feit dat de nieuwe werkweek weer begonnen is. De vrijdag levert (verrassend genoeg) het minste resultaat op. Aan het eind van de week zit je al snel met je gedachten bij het weekend, of kan het zijn dat je de avond ervoor iets te diep in het glaasje gekeken hebt en je ogen hierdoor bijna niet kunt openhouden. Alles behalve ideaal.
Discipline
De oplossing? Een gebalanceerde afwisseling tussen lange dagen op kantoor, waarbij je profiteert van regelmaat en externe motivatie, en flexwerken thuis, voor optimale concentratie en efficiëntie. Het enige dingetje is dat je wel die verantwoordelijkheid moet kunnen dragen om daadwerkelijk aan het werk te gaan. Dus, wat denk jij, is Nederland hier klaar voor?