Als je zo rond 1990 bent geboren heb je het ontstaan van grote namen in de gameconsole-industrie meegemaakt en hoogstwaarschijnlijk heb je uren van je tijd verspilt aan het verliezen van jezelf aan deze 2D en 3D games. We selecteerden zeven gameconsoles die je wellicht wel kent en waarvan je hoopt dat er ooit nog een retro van uitkomt.

Nintendo Entertainment System [1985]

Dank je wel, Nintendo, voor het creëren van gameverslaving onder ieder kind geboren rond de jaren ’90. Wat een ding was – en is – dit. In die tijd had de NES niet alleen heel veel games, het had ook nog eens het meest gevarieerde aanbod: actie, sport, RPG, shooters et cetera. O, en natuurlijk de introductie van Super Mario Bros. Toch wel een piepkleine doorbraak in de geschiedenis van games. Verder moeten The Legend of Zelda en Mega Man 2 ook wel even genoemd worden.

gameconsoles-1

Atari 7800 [1986]

Dé pioneer in de gameconsole-business kwam in 1986 met een vervolg: de 7800, die het meest brede aanbod aan classic 2D games had. Al je favoriete Atari 2600 games kon je spelen, zoals ‘Joust’ en ‘Q*Bert’, maar ook 7800’s titels als ‘Alien Brigade’ en ‘Midnight Mutants’. Heb je een Atari in je bezit, heb je echt een stuk geschiedenis in huis.

gameconsoles-2

Nintendo GameBoy [1989]

Zat je dan, in de auto richting Frankrijk. Honderden prachtige zonnebloemvelden, schitterende pittoreske dorpjes. Joe, lekker fucking belangrijk. Jij had een gameboy. Zo’n zwaar apparaat met een groen scherm. Maar hoe zwaar ding ook woog, hoe lelijk het scherm ook was, niemand kon jou ervan weerhouden om Super Mario Land en Pokémon totaal te vernietigen.

gameconsoles-3

Sega Genesis [1989]

Deze Genesis zat de Super NES op de hielen, gedurende de strijd om de beste 16-bit console. Gevoed door arcade-klappers als Afterburner en Strider, goede sportgames als Madden series en de Mario-killer: Sonic the Hedgehog. Hoewel ze grafisch niet helemaal op level waren, wisten ze toch het hoofd boven water houden. Niet te vergeten: ze lanceerden Mortal Kombat tijdens politieke debatten rondom geweldadige games. Helden.

gameconsoles-4

Sony PlayStation [1994]

Eigenlijk bracht PlayStation geen echte innovatie, maar wel een console die een stuk volwassener was dan de concurrentie. Het uiterlijk zag het er beter uit, maar ook de games hadden een meer volwassen vibe en waren duisterder. Games waarbij je de controller snel aan je maatje gaf op het moment dat er spannende muziek begon te spelen. Broekpoepen met Resident Evil en Tomb Raider.

gameconsoles-5

Nintendo 64 [1996]

Op sommige platforms wordt de N64 niet heel positief geëvalueerd, wegens het onhandige mediaformat. Maar even, de games van de N64 waren van ander niveau. Super Mario 64 wordt nog steeds geprezen als beste en meest belangrijke videogame ooit gemaakt. Verder vernietigde deze Nintendo heel de markt met The Legend of Zelfs: Ocarina of Time en GoldenEye 007. En Super Smash Bros mogen we natuurlijk niet vergeten.

gameconsoles-6

Sega Dreamcast [1999]

Dreamcast was het te vroeg geboren kindje. Met Sega’s zesde generatie kon je online spelen en had sexy 3D graphics al voordat Sony’s PS2, Xbox en GameCube om de hoek kwamen kijken. Classics als ‘Shenmue’, ‘Crazy Taxi’ en ‘Sonic Adventure’ zijn tot op de dag van vandaag toppers.

gameconsoles-7

En zo zijn er nog een aantal consoles aan te halen en zijn er nog tientallen games waar we onszelf totaal in hebben verloren, maar we vonden dit toch wel een aantal toppers.