Afvallen na je veertigste

We moeten er allemaal aan geloven: we worden ouder en hoewel afvallen als veertiger wat lastiger is dan afvallen als twintiger, mag dat geen excuus zijn om niet fit te worden en te blijven. Daarom gaan we je wat tips geven, zodat ook op middelbare leeftijd nog met een jaloersmakend wasbordje op het strand kan bakken.

1. Bedenk een goede reden

Afvallen is geen makkelijke opgave, zeker niet op latere leeftijd. Daarom moet je zorgen voor een duidelijke reden. Misschien wil je afvallen omdat je nog een keer in shape wil komen, misschien wil je afvallen vanwege gezondheidsredenen. Wanneer je net begint met je nieuwe fitnessdoel zit je nog vol motivatie, maar er gaat waarschijnlijk een moment komen dat de motivatie op een lager pitje staat. Het is dan belangrijk om jezelf er weer aan te herinneren waarom je ook alweer wil afvallen.

2. Verbeter je eetpatroon

Wanneer je wil afvallen is het ook belangrijk om kritisch te kijken naar je eetpatroon. Pas op met bewerkt voedsel. Een gezond eetpatroon met wat minder koolhydraten verminderd de kans op diabetes type twee en zorgt voor gezondere bloedsuikerwaardes. Zorg dat je juist meer eiwitten binnen krijgt, want dit zorgt er weer voor dat je minder snel spiermassa verliest. Iets wat sneller gebeurd als je ouder wordt.

3. Eet gezond en caloriearm

Wanneer jij je bord volschept zorg er dan voor dat dit voor de helft met groente is. Groeten bevatten veel vezels en vitamines. Wat ook chill is aan groente, is dat het gewoon voedzaam is en dat het eten van groente allerlei gezondheidsrisico’s verminderd. Zorg er daarnaast ook voor dat je genoeg eiwitten neemt.

afvallen na je 40e

4. Doseer je porties

Je kunt wel gezond eten, maar je gaat alleen afvallen als je ook niet teveel eet. Uiteindelijk is het de kunst om minder calorieën te eten dan je verbrand. Schep bijvoorbeeld niet je hele bord vol, maar neem maar een half bordje. En denk eraan: vol is vol.

5. Bezoek wat vaker de sportschool

Na je veertigste gaat het niet lukken om af te vallen door alleen maar gezonder te eten. Je moet daarnaast ook blijven sporten om spieren te ontwikkelen en om calorieën te verbranden. Blijf actief bezig en ga dan ook wat vaker een stukje wandelen of hardlopen.

6. Doe verstandig je boodschappen

Je kent het wel: je probeert op je eten te letten, maar af en toe is het tijd is om jezelf te belonen met een blokje chocolade. Een kwartier later heb je bijna die hele reep op en vervolgens voel jij je weer schuldig omdat je jezelf nog had verteld dat je het bij een blokje chocola zou houden. Wanneer je weet dat je het bij een bepaalde snack moeilijk vind om het bij een kleine portie te houden, is het gewoon beter om het niet meer te kopen. Een gouden tip is om na het eten boodschappen te doen en niet wanneer je honger hebt.