Is je haarlijn niet meer ‘je van het’ sinds je ouder begint te worden? Maak je geen zorgen, het is normaal. Volgens onderzoekers en dermatologen zal ongeveer twee derde van de mannen tegen de tijd dat ze 35 zijn enige vorm van haarverlies ervaren. Tegen de tijd dat je 50 bent, heeft ongeveer 85 procent van de mannen dunner wordend haar. Een terugtrekkende haargrens wordt veroorzaakt door genetica, hormonen, stress, algemene gezondheid en bepaalde levensstijlgewoonten.

Het onderzoeken van de oorzaak

Als je merkt dat je haar begint terug te trekken, kan dit invloed hebben op je zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen om haaruitval te verminderen en zelfs haargroei te bevorderen. Het is meestal nodig om hiervoor een dermatoloog te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen. Ook is het verstandig om langs de dokter te gaan om je hoofdhuid te laten nakijken, en het is ook verstandig om te kijken of mensen in je familie last hebben van haarverlies.

Tijdens het doktersbezoek zal er een hoofdonderzoek plaatsvinden en mogelijk laboratoriumwerk of andere tests om de gezondheid van je haar te beoordelen en mogelijke oorzaken van je terugtrekkende haargrens te achterhalen. Dit helpt artsen om de beste behandeling aan te bevelen.

Hier bespreken dermatologen de veelvoorkomende tekenen van een terugtrekkende haargrens, de belangrijkste oorzaken en mogelijke behandelingen. Maar laten we eerlijk blijven, het is nu eenmaal een teken van ouderdom. Het ouderdomsproces kun je vertragen, maar niet volledig tegengaan. 

Een terugtrekkende haargrens herkennen

Tekens van een terugtrekkende haargrens zijn dunner wordend haar en haaruitval rondom de voorkant van je haargrens, subtiele terugtrekking rond je slapen en een V-vormige haargrens waarbij het haar in het midden van je voorhoofd meer opvalt.

Terugtrekkende haargrenzen komen vaak voor in verschillende stadia, vooral bij mannelijke kaalheid. Veel mensen merken eerst dunner wordend haar aan de voorkant van hun haargrens op bij de slapen voordat het haar volledig uitvalt. Volgens de onderzoekers zijn er verschillende stadia van mannelijke kaalheid, variërend van lichte haaruitval tot volledige kaalheid.

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je haargrens zich terugtrekt. Roken, te vaak stylen, stress, en dieet spelen allemaal een grote rol bij haarverlies. En helaas, iets waar je niet veel aan kunt doen, genen. 

Behandelingen en oplossingen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor een terugtrekkende haargrens. Minoxidil is een veelgebruikte behandeling die haaruitval kan verminderen en de haardikte kan vergroten. Finasteride is een medicijn dat haaruitval vertraagt en in sommige gevallen zelfs haargroei stimuleert. Andere behandelingsopties zijn lasertherapie, microneedling, platelet-rich plasma, corticosteroïden, haartransplantatie en haarsupplementen.

Minoxidil

Minoxidil is een actief ingrediënt dat haaruitval vermindert en soms zelfs nieuwe haargroei bevordert. Het wordt gebruikt in lotions die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met kaalheid. Echter, het is belangrijk om te weten dat nieuwe haren vaak anders aanvoelen en een andere kleur kunnen hebben dan je oorspronkelijke haar. Het duurt ook even voordat minoxidil begint te werken, meestal zo’n 4 maanden. Dus wees geduldig en geef het de tijd om zijn magie te doen. Als je na een jaar nog steeds geen nieuwe haargroei ziet, is het waarschijnlijk beter om te stoppen met dit medicijn, omdat het niet voor iedereen werkt. Maar als minoxidil wel effect heeft bij jou, moet je het dagelijks blijven gebruiken om de resultaten te behouden.

Finasteride

Finasteride zorgt ervoor dat het mannelijk hormoon testosteron minder invloed heeft op zowel de prostaat als de haarzakjes in de huid. Voor mannen met kaalheid zie je na 3 tot 6 maanden al dat er weer wat haargroei plaatsvindt op plekken die eerder kaal waren. Maar let op: als je stopt met finasteride, verdwijnen deze nieuwe haren binnen een half tot 1 jaar weer. Het gebruik van finasteride is meestal één keer per dag. Raadpleeg altijd het etiket of de bijsluiter voor de juiste dosering. 

Lasertherapie

Lasertherapie is de nieuwste ontwikkeling in de behandeling van haaruitval en biedt hoop voor mannen en vrouwen die een vollere, dikkere haarbos willen. Deze geavanceerde techniek maakt gebruik van rood laserlicht om de cellen in het haarzakje te stimuleren en energie te geven. Wat lasertherapie zo effectief maakt, is dat het de voortgang van haaruitval stopt en haargroei bevordert. Klinische studies hebben aangetoond dat deze niet-chirurgische behandeling leidt tot dikkere, sterkere haarschachten en zelfs nieuwe haargroei. Lasertherapie is vooral geschikt voor mensen die niet in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep, maar ook voor mannen en vrouwen met dunner wordend haar of beginnend haarverlies. Het is een veilige en pijnloze procedure die geen hersteltijd vereist.

Microneedling

Deze behandeling zorgt voor huidverbetering door het maken van kleine gaatjes in de huid, waardoor de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd wordt. Het resultaat? Een jongere huid die er egaler uitziet, pigmentvlekken verminderen en de structuur verbetert. Na een microneedling-behandeling voelt je huid strakker, gladder en steviger aan. Het allerbelangrijkste: haargroei wordt mogelijk weer versneld. Dit is echter geen garantie en verschilt ook per persoon. 

Corticosteroïden

Met corticosteroïden is het mogelijk om kleine kale plekken te behandelen. De dermatoloog kan deze hormonen rechtstreeks in de huid spuiten, waarna het haar vaak weer begint te groeien na enkele weken. Het kan echter nodig zijn om de behandeling meerdere keren te herhalen voor een optimaal resultaat. Bij grote kale plekken wordt soms ook corticosteroïde crème gebruikt, maar het is niet duidelijk of deze behandeling echt effect heeft. Hoewel er geen garantie is op succes, kan het proberen van corticosteroïden zeker de moeite waard zijn voor mensen die kampen met kleine kale plekken.

Het belangrijkste is om altijd advies in te winnen bij een dermatoloog voordat je besluit een behandeling met corticosteroïden te ondergaan. Zij kunnen beoordelen of deze behandeloptie geschikt is voor jouw specifieke situatie en eventuele risico’s bespreken. Al met al biedt het gebruik van corticosteroïden hoop voor mensen die last hebben van kleine kale plekken, maar bij grotere plekken is nog verder onderzoek nodig om de effectiviteit ervan vast te stellen.

Haartransplantatie

Bij deze behandeling worden haarwortels, ook wel grafts genoemd, vanuit het donorgebied op je hoofd geoogst en vervolgens verplaatst naar de kalende delen. Het donorgebied bevindt zich meestal in de haarkrans, omdat de haarwortels hier genetisch geprogrammeerd zijn om levenslang haar te produceren, ongeacht waar ze naartoe worden verplaatst. Tijdens de haartransplantatie wordt er gebruik gemaakt van chirurgische technieken om de grafts op een nauwkeurige manier te verzamelen en te implanteren. Dit zorgt voor natuurlijke resultaten met blijvend groeiend haar.

Een haartransplantatie kan een effectieve oplossing zijn voor mensen die last hebben van kaalheid en hun zelfvertrouwen willen herstellen. Let wel: het is belangrijk om te weten dat deze ingreep niet geschikt is voor iedereen en dat een consult met een specialist nodig is om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent. Ook geldt voor deze ingreep de welbekende uitspraak, geduld is een schone zaak. Het kan namelijk een jaar duren tot je haar volledig gegroeid is. 

Haarsupplementen

Haar vitamines zijn een populaire keuze voor mensen die hun haargroei willen stimuleren en sterker, gezonder haar willen hebben. Deze voedingssupplementen bevatten een krachtige mix van essentiële voedingsstoffen en vitaminen die de algehele haarkwaliteit verbeteren. Een belangrijk ingrediënt in haar vitamines is biotine, ook wel bekend als vitamine B7. Biotine speelt een cruciale rol bij het bevorderen van de haargroei en het versterken van de haarstructuur. Het helpt ook bij het behouden van een gezonde hoofdhuid.

Andere belangrijke ingrediënten zijn onder andere vitamine A, C, D en E. Vitamine A helpt bij het in evenwicht houden van talgproductie op de hoofdhuid, terwijl vitamine C de productie van collageen stimuleert, wat belangrijk is voor gezond haar. Vitamine D draagt bij aan de groeicyclus van het haar en vitamine E helpt bij het beschermen van het haar tegen schade door vrije radicalen.