1. Negatieve gemoedstoestanden nemen toe

Te weinig testosteron in je lichaam hebben heeft in veel gevallen effect op je gemoedstoestand. Voornamelijk in de negatieve zin. Zo bleek uit een onderzoek van het Endocrine Journal dat maar liefst een kwart van de mannen met een laag testosterongehalte ook depressieve gevoelens ervoeren. Dit is te verklaren doordat de receptoren in de hersenen, die zich bezig houden met je gemoedstoestand door een te laag testosterongehalte, niet goed werken. Ze zijn daardoor namelijk minder gevoelig en ‘leeg’, waardoor je meer depressieve gevoelens kan ervaren.

 2. Minder spierkracht

Je hebt vast wel eens gezien of gelezen dat testosteron een belangrijke rol speelt bij het aanmaken van spieren. Testosteron zorgt er namelijk voor dat je lichaam de eiwitten gaat activeren en je lichaam zo voor te bereiden op spieropbouw. Als je te weinig testosteron hebt, gebeurt er eigenlijk het tegenovergestelde: je lichaam gaat dan van een status van spieropbouw naar spierafbraak en dat merk je al gauw tijdens het sporten.

te weinig testosteron spierkracht

3. Je hebt last van botontkalking

Dat het hebben van te weinig testosteron ook invloed heeft op je botten is misschien wat minder bekend. Toch kan het een groot gevolg zijn. Geslachtshormonen hebben namelijk een invloed op het proces van het botmetabolisme. Dit is in principe gewoon de staat van je botten en het proces dat zich afspeelt in het aanmaken en sterkhouden van de botten. Testosteron wordt omgezet in oestrogeen en dit vermindert het risico op botafbraak. Je kunt je dus wel voorstellen wat er gebeurt als je te weinig hebt: je botten hebben een grotere kans om poreuzer te worden. Hierdoor worden je botten minder sterk en kunnen ze sneller en makkelijker breken.

4. Je libido is ver te zoeken

Waarschijnlijk is dit symptoom wel de meest bekende: je libido is ontzettend laag. Natuurlijk verschilt dit überhaupt al per persoon, maar zodra daar ineens een grote verandering in komt is dat voor iedereen even vreemd. Hoe komt het dat je door te weinig testosteron last krijgt van een laag libido? Dat heeft dus te maken met de testosteronreceptoren in het gebied van de hersenen die omgaan met emoties: de amygdala. Je moet deze receptoren zien als hele kleine sleutelgaatjes waar maar één soort sleutel inpast: testosteron. Als je daar te weinig van hebt dan worden niet alle sleutelgaten gevuld en wordt een emotie als lust ook niet geactiveerd. Daarnaast heb je ook testosteron nodig om opgewonden te raken en als dat ook niet volledig goed gaat, kun je ook problemen down there krijgen.

waarom heeft mijn vrouw een laag libido

5. Je merkt een verandering in je geheugen

Als laatste kun je ook last krijgen van een verminderd geheugen. In hetzelfde hersengebied als bij het vorige teken, de amygdala, wordt ook het geheugen en concentratie gereguleerd. Als je dus te weinig testosteron hebt heeft dit ook invloed op hoe goed je je kunt concentreren. Daarnaast zorgt een laag testosteron gehalte ervoor dat de receptoren in de war raken waardoor je geheugen ineens een stukje minder goed gaat werken.

Lees ook hoe jij je testosteron kan verhogen.