Wat is een vape?

De Nederlandse benaming van een vape is een e-sigaret. Het Engelse woord vape is weer een afkorting van het woord vaporizer, dat staat voor verdamper. Maar in principe is er geen verschil tussen een vape en een e-sigaret, wel in de verschillende soorten. Ze gebruiken beide dezelfde basisonderdelen, alleen kunnen de batterij en tank op een andere manier gemaakt worden. Deze bepalen het effect van de vape of e-sigaret.

Vapen is slecht voor je tanden

Op TikTok ging een video viraal waarin Dr Vikas Prinja (online bekend als thelondondentist) liet zien wat voor schade het gebruik van wegwerpvapes aanbrengt aan je tanden. Hij vertelde onder andere dat de tanden van deze specifieke patiënt bedekt waren met bruine en gele vlekken. Die ontstonden namelijk door het teer en de nicotine in de vapes.

“Als je iemand kent die rookt of wegwerpvapes gebruikt, moet je ze dit laten zien. Dit zijn ‘rokers’-vlekken, het bedekt de bovenste lagen van je tanden”, aldus de tandarts uit Londen. Vervolgens liet hij in de video zien hoe hij de tanden schoonmaakt, zodat ze terugkeren naar hun gezonde witte staat.

Commentaar van anderen op de video

Ondanks dat vapes minder schadelijk zouden zijn dan sigaretten, kunnen ze nog steeds een groot gezondheidsrisico vormen. Vele mensen reageren op de video met opmerkingen zoals: “Zucht, neemt hijs van de cola ELF-bar” en “Niet ik die ondertussen zit te roken.” Een derde reageerde met: “Wat vraag ik om dit bij mijn tandarts te laten doen, een regelmatige schoonmaakbeurt is nooit zo intens.”

@thelondondentist #dentist #reel #health #gums #learnontiktok #fyp #didyouknow #facts #nhs #teethwhitening #invisalign #healthylifestyle #health #healthtips #dental #dentalhygienist #dentalhygiene #tartar #dentalcleaning #geek #elf ♬ original sound – thelondondentist


Dr. Prinja heeft het op zijn account er vaker gehad over wat er met je tanden kan gebeuren met vapen. Zo legde hij ook uit dat er twee procent aan nicotinezouten in zit, dat staat gelijk aan 20 milligram nicotine. “Het wordt snel geabsorbeerd en een vape staat gelijk aan ongeveer 50 sigaretten. De vloeistof van de vapes bevat propyleenglycol, dat absorbeert het vocht uit je mond, ook zit er plantaardige glycerine in. Dan worden je tanden plakkeriger en dan ontstaan er nog sneller gaatjes”, aldus Dr. Prinja.