Motorrijden vereist skills, kennis en vaardigheden. Na het behalen van het papiertje begint de training pas echt en dit doe je enkel door ervaring op te doen. En laat dit nou hetgeen zijn wat jij het liefst doet: eindeloos rijden. Echter, zijn er bepaalde skills die we niet leren op de openbare weg en daarom gingen wij samen met Suzuki richting het circuit om onze rijskills naar een hoger level te tillen.

De Suzuki CRExperience

Iedereen heeft een eigen rijstijl en het doel van de CRExperience is bedoeld om stapgewijs je motor beter te leren kennen, maar ook het ‘lezen’ en uitstippelen van de juiste rij-lijn toe te passen en te verwerken in jouw rijstijl. Na een ochtend vol theoretische stof is het tijd om de besproken onderdelen toe te passen op het TT Circuit in Assen. Let’s go!

17AP1-2736

Beginnend of ervaren

Er staat een gloednieuwe Suzuki gsx-s 750 voor mij klaar bij de TT Junior Track. Een krachtige, stijlvolle motor en een bochtenmonster pur sang. Ik stap op de motor en wek de 114 paarden die onder mij hangen. Tijdens de training op de TT Junior Track heeft snelheid geen prioriteit. We rijden in blokken van 10 minuten zodat we de tips en feedback meteen kunnen verwerken en niet te veel informatie krijgen. Ongeacht of je nu een beginnende motorrijder bent of dat je al jaren ervaring hebt: er zijn altijd dingen die je kunt leren

Scherpe bochten en accelereren

Het gaat allemaal om kijken, de juiste lijn uitstippelen en anticiperen. Op het TT Junior Track leren we hoe je een mocht snel neemt, flink te accelereren alvorens we de volgende boch induiken. Dit vergt opperste concentratie, waarbij er geen seconde de focus verloren mag gaan.

Het echte werk

Na een intensieve ochtend is een stevige lunch geen overbodige luxe. Bovendien is een moment van rust geen slecht idee, aangezien je in de middag zelf over het TT Circuit gaat rijden. Het circuit waar de mannen van de MotoGP strijden om de Grote Prijs van Nederland. Een circuit, waar mannen als Valentino Rossi snelheden van boven de 250km/u halen.

Goed, eenmaal de stevige lunch verwerkt, wordt het tijd om zelf te ervaren hoe het is om over het circuit  te scheuren en te proberen om net als Rossi de bochten zo plat mogelijk te pakken. Tijdens de training staat veiligheid voorop, daarom rijd je tijdens de heats op het grote circuit achter een instructeur. Deze voelt overigens goed aan of dat hij de snelheid wat op kan voeren. Na twee zeer intensieve heats heb jij de training behaald. Daar hoort uiteraard een certificaat bij. Deze wordt na het bespreken van de dag aan eenieder die de training gehaald heeft uitgereikt.

suzuki man man

Verbeter je eigen skills met 200%

Of je een geboren racer bent of zelf een cruiser rijdt, het rijden van een circuit is iets wat zeker op jouw bucketlist thuishoort. Bovendien is het volgen van een dergelijke training een ervaring waar zowel een ervaren als een beginnende motorrijder veel van kan leren. Daarnaast zijn aspecten als kijktechniek, lezen van de weg én het kiezen van de ideale lijn dingen die niet alleen op het circuit van belang zijn, maar die je ook zeker in jouw dagelijkse rijstijl kunt toepassen.