Het concept van de superieure man is al eeuwenoud. Het komt bij de Chinese filosoof Confucius vandaan, die ruim vijfhonderd jaar voor het begin van onze jaartelling leefde. De term die hij ervoor gebruikte kan vertaald worden als ‘superieure man’, maar ook als ‘nobele man’ of het welbekende Engelse ‘gentleman‘. Een superieure man is waarschijnlijk dus niet wat je bij het horen van de term verwacht.

1. Toewijding aan zijn doelen

Voor de superieure man gaat het dus niet om woorden, maar daden. Het zijn vaak echte aanpakkers en ze hebben dan ook grotere doelen dan de gemiddelde man. En ze gaan dan ook volledig voor die doelen. Daarvoor heb je discipline, toewijding en een duidelijke visie nodig. Dat is hoe je uiteindelijk je doelen bereikt, hoe moeilijk het in eerste instantie misschien lijkt.

2. Respectvol naar iedereen

In de huidige maatschappij lijken mensen het steeds moeilijker te vinden om respect voor elkaar op te brengen. Men zet zichzelf graag op de eerste plaats en respect is vaak een teken dat ze iets van je willen. Een superieure man is van nature respectvol en voelt niet de drang om respectloos te zijn zodat hij zijn superioriteit kan tonen.

3. Bescheiden

Een superieure man is bescheiden. Als je alleen maar druk bent met anderen te laten zien hoeveel beter je bent dan hen, kom je juist niet meer toe aan je doelen. Dat betekent ook dat hij bereid is om naar anderen te luisteren en hun mening aan te horen. Ook wanneer hij denkt het beter te weten.

4. Moedigt anderen aan

In plaats van content te zijn in zijn superieure rol – waarin hij in zekere zin beter is dan anderen – moedigt de superieure man anderen aan om ook zoveel mogelijk bereiken. Hij pusht anderen wanneer hij merkt dat zij niet de toewijding opbrengen die ze nodig hebt om hun doelen te behalen.

Zijn superioriteit uit zich dus vooral in zijn gedrag. Ook lichaamstaal speelt een rol bij wat we bereiken. Lees hier hoe lichaamstaal je kan helpen je doelen te behalen.