1. Focus

Focus is the key to productivity. Uren zijn we dagelijks kwijt aan het rondstruinen op social media, het luieren op de bank of het bedenken wat we zo willen gaan doen. En als we dan eenmaal bezig zijn, is het multitaskend tussen alle tabbladen door, terwijl je een gesprek voert met je huisgenoot over het avondeten. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in deep work en shallow work.

“Most people aren’t moving toward their goals because they prioritize shallow work.” – Cal Newport

2. De juiste situatie

Veel mensen denken dat hun situatie eerst aan bepaalde eisen moet voldoen, voordat deze kan leiden tot succes en uiteindelijk tot geluk, zoals de start van de zomer, het hebben van een vaste baan of het afsluiten van een hypotheek. We zouden eerst bepaalde dingen moeten bezitten, voordat we dingen kunnen doen en we iets kunnen worden. Dit zou in feite precies andersom moeten gaan. Eerst ben je die persoon die je het liefst bent, daarna doe je de dingen die je graag doet en als laatste pas je daar je bezittingen op aan.

“There is no way to happiness, happiness is the way.” – Thich Nhat Hanh

man man succes

Foto via

3. Maak gebruik van wat je al hebt

Zonder dat we dit doorhebben, valt er vaak al veel uit de omgeving te halen. Wees je hier bewust van, koester het en maak er op zijn tijd goed gebruik van. Mensen kennen mensen, die weer mensen kennen, die aan jouw succes kunnen bijdragen. Het kan ook zo zijn dat jij nog niet over een groot netwerk beschikt, maar wel over kapitaal, dat dan weer ingezet kan worden om mensen zonder kapitaal maar mét de juiste kwaliteiten op weg te helpen. Win-win!

“Money is not evil, but neutral. It is a symbol of perceived value.

4. Competentie

Competentie zorgt voor uitdaging, zou je denken. Het tegendeel is waar. Het remt je in je productiviteit, omdat je constant bezig bent met de moves van een ander, in plaats van je te richten op jezelf. Beter is het richten op iets compleet anders, zodat jij jouw eigen niche hebt en dit alle aandacht krijgt die het verdient.

“All failed companies are the same: they failed to escape competition.” - Peter Thiel

5. Falen is oké

Falen heeft alles met feedback te maken. Feedback is groeien. Falen is progressie maken. Het zorgt ervoor dat je uit je comfort zone komt en dingen doet die je niet eerder hebt gedaan. Wat nou als je er na tien jaar achter komt dat je niet gelukkig bent en je veel liever iets anders was gaan doen, maar dit door je koppigheid nooit eerder hebt ingezien?

“People may spend their whole lives climbing the ladder of success only to find, once they reach the top, that the ladder is leaning against the wrong wall.” — Thomas Merton