Studies met veel narcisten

Onderzoekers hebben onderzocht in hoeverre studenten bereid zijn om te manipuleren en te misleiden voor hun eigenbelang, zonder last te hebben van emoties. Deze mensen vinden zichzelf vaak belangrijker dan anderen en hebben – in hun ogen – ‘altijd gelijk’. Ze kunnen zich niet goed in een ander inleven en gebruiken anderen voor hun eigen doelen en hebben een sterk gevoel van eigenwaarde.

Uit het onderzoek is gebleken dat je vaker narcistische mensen tegenkomt bij de studies rechten en politicologie. Ook mensen die economie, natuurkunde of informatie studeren hebben vaak narcistische trekjes. Het beroep waar de meeste narcisten zijn? Cijfers van het onderzoek wijzen alle vingers naar advocaten. Waar dat aan ligt? Mensen die deze egoïstische kenmerken beschikken gaan graag voor studies die hen macht en status opleveren.

De wat vriendelijkere mensen kiezen weer voor maatschappelijk werk of verpleegkunde. In het onderzoek kwam ook uit dat er meer mannen met narcistische trekken zijn dan vrouwen. Het voordeel is wel dat het bij de meeste jongeren hoogstwaarschijnlijk tijdelijk zal zijn. Als je ouder wordt verlies je namelijk steeds meer jouw zelf-interesse.