Een slimme of juist loose fit, uitgesproken prints of enkel Scandinavische lijnen. Dit zijn trends die slechts een enkele tijd ‘hip’ zijn. Of jij meegaat met deze trend is aan jou. We gaan je geen stijl aanpraten. Echter zijn er wel enkele regels die altijd van kracht zijn, ongeacht wat de trend op dat moment is. Niks subjectiefs als trends of smaak, maar keiharde regels. Die iedere man moet kennen.

Regel 1: draag nooit alle knopen van je blazer dicht

Logischerwijs dacht jij natuurlijk ook de eerste keer dat alle knopen op je blazer een functie hadden. Echter zijn deze knopen nostalgische elementen uit de tijd van onze stijlvolle voorvaderen. De moderne blazer is zo ontworpen dat deze wijder valt rond de heupen en daardoor een slankere taille creëert. Door alle knopen te sluiten trekt de stof en wordt het silhouet verstoort. Daar gaat je look. Ook dien je de knopen te openen wanneer je gaat zitten.

man man stijlregels

Regel 2: was niet na iedere draagbeurt

Een grote misvatting is dat men denkt dat kleren na iedere draagbeurt gewassen moeten worden. Oké, iedere dag een schone onderbroek en een paar schone sokken is geen overbodige luxe, maar andere kledingstukken hebben slechts te lijden van de vele wasbeurten. Vooral kostuums. Wanneer je deze te vaak laat dry-cleanen tasten de chemicaliën de stof en stikels aan. Beetje jammer van dat mooie maatpak. Was je spijkebroeken ook niet te vaak. Iedere wasbeurt tast de indigo aan, waardoor de wassing van je broek valer en valer wordt.

Regel 3: ken het verschil tussen een formeel- en een casual shirt

Er zit een verschil tussen een shirt wat je casual, uit je broek draagt en een formeel shirt wat je combineert met een blazer. Een formeel shirt is langer waardoor deze gemakkelijk in de broek te stoppen is en ook blijft zitten. Probeer dit met een casual shirt wat ontworpen is om uit de broek te dragen en deze zal niet blijven zitten. Maak duidelijk onderscheid tussen de shirt die je casual draagt en de shirt die je draagt wanneer je netjes voor de dag moet komen.

stijlregels man man casual shirt man man

Regel 4: poetsen gaat om meer dan enkel het glanzen

Goede kwaliteitsschoenen zijn een investering die hun geld waar zijn. Mits je ze goed behandeld. Het poetsen van je schoenen gaat namelijk niet enkel om het laten glanzen van dat mooie leer, maar ook om er voor te zorgen dat het leer in goede conditie blijft en daardoor niet uit elkaar valt. Schoenpoets is voeding voor het leer. De schoenpoets voedt de poriën van het leer en houdt het soepel.

Regel 5: draag je een pak, dan is een rugzak een no-go

Tegenwoordig is een rugzak niet enkel een item waar je die tien kilo aan schoolboeken mee vervoerde op de middelbare school. Deze street-style look is volledig geïnteresseerd in het dagelijkse straatbeeld, maar onthoud: hoe luxe je rugtas ook is, draag deze niet bij je wanneer je een pak aan hebt. Niet omdat de stijlen niet bij elkaar passen, maar omdat een rugzak funest voor je pak is. De schouderband zorgt voor druk en frictie en beschadigt de stof en stiksels. Investeer in een kwaliteitstas die geschikt is voor de formelere momenten.

Schermafbeelding 2016-08-09 om 16.44.31