Solliciteren op je droombaan, anno 2020
Wij van MAN MAN interviewden de échte kenners van het banenplatform Vacature Via, zodat jij jouw droombaan kan chasen in 2020.
1. Men is vaak bewust van de sector waarin zij willen werken, maar niet van de verschillende functies en takenpakketten die daarbij horen. Hoe kan men zich het best oriënteren op de verschillende functies en vacatures binnen de sector waar zij in willen werken?
Realiteit, bewustzijn en proactiviteit! Wees reëel over je eigen kunnen, profiel en CV. Doe dus research naar wat een bepaalde functie van je vraagt en wat actuele ‘functietitels’ inhouden. Er zijn immers (onder andere door de digitale revolutie) flink wat nieuwe experts bijgekomen. Dit kun je doen door de functieomschrijving uit de vacature te koppelen aan wat je over een bedrijf leest op de website. Kijk ook of ze bijvoorbeeld bij ‘About’ het team online hebben staan; wie doet wat? En hoe verhoudt dit zich tot de diensten van het bedrijf?
Vervolgens moet je je bewust zijn van wat je kansen zijn als je ergens op solliciteert; is er daadwerkelijk een match met je mate aan ervaring, je vooropleiding en je profiel als persoon an sich? Als je hier twijfels bij hebt, maar wel geloof in eigen kunnen, wees je dan bewust dat de kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek misschien kleiner is. Maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Streef je je droombaan na, en geloof je dat je ondanks wat ’tekortkomingen’ ( zoals minder jaar ervaring dan gevraagd / iets andere opleiding dan vereist) middels een gesprek zal kunnen overtuigen, wees dan zo proactief om te blijven solliciteren en geloven in die kans om jezelf te laten zien. Wacht in elk geval niet tot de baan jouw kant op komt. Wees tot slot wel zo reëel dat tijd op een gegeven moment leert of men binnen een bepaalde functie/sector daadwerkelijk opzoek is naar jou, of niet.
2. Hoe kan men zich het beste zichtbaar en interessant maken voor ondernemingen om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek?
Stel een overzichtelijk en logisch CV op. Wees concreet, ook wat betreft de omschrijving over je persoonlijkheid; maak het niet te vaag en niet te algemeen. Anders kun je dit binnen je CV ook gewoon weglaten. We zijn immers allemaal een “vrolijke teamplayer, zonder 9 tot 5 mentaliteit”… Geef bij je werkgeschiedenis/ervaring steeds kort en duidelijk weer wat je precies hebt gedaan. Dus niet alleen een functie titel. Probeer je motivatiebrief daarnaast ook niet te lang te maken, maar onderscheid je wel met een persoonlijke noot. Ben je geen goede schrijver, houd het dan concreet en probeer er vooral geen roman van te maken.
Wees vervolgens zo slim om je CV en motivatiebrief in aparte pdf documenten toe te voegen. Verwijs hiernaar in je mail, die je ook kort houdt. De ontvanger gaat zowel je CV als motivatie misschien niet direct lezen, maar eerst alle binnengekomen sollicitaties archiveren. Er is dan niets fijner dan kant en klare bestanden naar een map kunnen slepen. Zorg ook voor goede titels van je bestanden: je volledige naam, de functie en “CV”/“motivatie”. Wees tot slot bewust van je profiel op social media. Je privé-leven is je eigen zaak, maar wordt inmiddels gewoonweg zo goed als altijd gecheckt door je potentiële werkgever.
3. Hoe kan jij je het beste voorbereiden en wat zijn de aandachtspunten gedurende een sollicitatiegesprek?
Natuurlijk moet je genoeg weten over de functie waar je op solliciteert, en het bedrijf, maar minstens zo belangrijk is dat je alles weet over jezelf! Klinkt misschien gek; maar lees je eigen CV van te voren nog een keer goed door. Probeer te bedenken wat ze je over je vorige functies zouden kunnen gaan vragen. Niets is gekker dan een matig verhaal over je opleidingskeuzes of werkverleden. Dit zijn feiten, en dus ook de momenten waar je kan praten over dingen die je zeker weet. Lekker tegen de eventuele zenuwen dus!
Tot slot even terug naar het feit dat je genoeg moet weten over het bedrijf waar je solliciteert: bereid ook zelf vragen voor over de functie én organisatie. Dit is vaak een blijk van interesse, voorbereiding en een stukje persoonlijkheid. Het toont bovendien proactiviteit, vaak onbewust gekoppeld aan werklust en enthousiasme.
Op Vacature Via kan jij solliciteren op jouw droombaan
Bij Vacature Via worden werkgevers en werknemers met elkaar verbonden met een informelere tone of voice. Of het nou gaat om een stageplek, droombaan of een freelance klus; dit is dé online omgeving om de geschikte vacature te vinden. Heb jij de – in jouw ogen – perfecte vacature gevonden? Dan kan je via Vacature Via direct solliciteren. Good job!