Hoe korter je slaap, hoe korter je leven
Aldus de woorden van Matthew Walker, de slaapguru van de 21ste eeuw en schrijver van het bestsellerboek “Slaap”. Aan de hand zijn kennis geven we je een aantal belangrijke tips om je slaap weer op orde te krijgen:
- Zzz-tijdmanagement: Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend.
- Bedroom Bliss: Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Investeer in een comfortabel matras, goed beddengoed en kussen.
- Beperk cafeïne en alcohol: Vermijd cafeïnehoudende en alcoholische dranken, zeker in de avond. Beide dranken bevatten middelen die je slaap kunnen verstoren.
- Eet niet te zwaar: Een zware maaltijd voor het slapengaan zet je spijsvertering in overdrive en verstoort dus ook je slaap. Eet je laatste maaltijd voor 7 uur en zorg dat de maaltijd licht verteerbaar is.
- Beweeg je lichaam: Regelmatig sporten en bewegen helpt je slaapkwaliteit te verbeteren. Let op: Probeer niet te intensief te sporten vlak voor het slapengaan, dit heeft vaak een negatief effect op je slaap, door de nog aanwezige adrenaline.
- Beperk powernaps: Wanneer je overdag slaapt, houd de dutjes kort (20-30 minuten). Als je in de nacht amper in slaap kan vallen is het zelfs beter om powernaps overdag voorlopig te vermijden.
- Relax voor het slapengaan: Probeer te ontspannen en tot rust te komen voor het slapengaan. In plaats van op je mobiel zitten kan je gaan lezen, mediteren, ademhalingsoefeningen doen of een lekkere warme douche nemen.
- Maak je eigen slaapritueel: Creëer een slaapritueel om je lichaam te helpen zich voor te bereiden op de slaap. Denk aan journaling, je tanden poetsen en afsluiten met een korte meditatie.
- Weg met die apparaten: Het blauwe licht van smartphones, tablets en computers onderdrukken de productie van het slaaphormoon melatonine. Probeer dus elektronische apparaten minimaal een uur voor het slapengaan weg te leggen.
Wanneer je extra hulp nodig hebt:
Soms zijn onze slaapproblemen dusdanig taai en komen we er met de bovenstaande tips niet van af. Het is dan verstandig om externe hulp in te schakelen. Een arts of een slaapspecialist kan je helpen onderliggende problemen op te sporen. Ook een psycholoog kan helpen door bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie in te zetten. Deze therapie helpt om negatieve gedachten te verminderen voor het slapen gaan.
Voordat je hulp inschakelt, kijk altijd eerst even naar je zorgverzekering voor eventuele vergoedingen bij slapeloosheid. Medicijnen zoals slaapmiddelen zijn altijd een laatste redmiddel. Ze kunnen afhankelijkheid veroorzaken en veel bijwerkingen hebben. Gebruik ze dus echt alleen onder toezicht van een arts.
Een goede nachtrust is cruciaal voor je gezondheid en herstel van je hele lichaam. Loop dus niet te lang met slaapproblemen rond. Probeer de tips of zoek professionele hulp als dat nodig is. Slaap lekker!