Vinyl

Vinyl, de HBO-serie van regisseur Martin Scorsese en Roling Stone Mick Jagger gaat over de jaren ’70 in New York. Een periode waarin de stad vol zat met armoede, ongelijkheid, drugs en criminaliteit. Deze factoren zorgden samen voor een historische periode in de muziek waarin New York het middelpunt van creativiteit was. De flim begint in 1973, een tijd waarin de muziek al niet meer centraal strond maar de focus meer op het show aspect werd gelegd. Richie Finestra (gespeeld door Bobby Cannavale) is hoofd van het platenlabel American Century, dat in financiële moeilijkheden verkeert. Hij heeft een oog en oor voor talent en probeert zijn zaak te redden van de ondergang.

America’s Music

In de film America’s Music wordt de kijker door Aloe Blacc (onder andere bekend van het nummer Wake Me Up in samenwerking met Avicci) meegenomen in een muziekale roadtrip door de Verenigde Staten. Hierin volg je de voetsporen van Louis Armstrong van New Orleans, naar Chicago en New York. Ook ga je op zoek naar de roots van jazz, blues, country, soul en rock & roll in de steden Nashville, Memphis en Miami.

America’s Music is de nieuwe film van Omniversium, een uniek filmtheater in Den Haag. Door het grote koepelscherm zit je middenin de film en krijg jij het gevoel dat je er daadwerkelijk bij bent. Het scherm is 4.500 keer groter dan een ‘normale’ televisie en met 15.000 watt geluid uit 36 speakers zal jij deze film beleven als nooit tevoren.

America's music MAN MAN

Whiplash

Andrew (gespeeld door Miles Teller) is een zeer getalenteerde drummer die studeert aan het conservatorium van Manhattan. Zijn vader had een mislukte carrière, wat voor Andrew een motivatie is om de beste te worden in zijn vak. Hij oefent dagelijks tot zijn handen ervan bloeden, vastberaden zijn droom te bereiken. De briljante muziekleraar Terence Fletcher (gespeeld door J. K. Simmons) zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt en zoekt met zijn tirannieke methoden de ultieme grens op van zijn leerlingen. Met een IMDb score van 8,5 kon deze film niet ontbreken in dit lijstje.

The Get Down

De Netflix Original The Get Down gaat over de opkomst van disco, punk en hiphop in New York in de jaren ’70. De personages van de film wonen in The Bronx, een wijk waar criminaliteit heerst. Opgroeien in deze wijk is alles behalve zorgeloos, maar de jongeren proberen het beste ervan te maken met het oog op een succesvolle carrière in de muziekindustrie. Met hun supersnelle muziek proberen zij de gehele industrie te veranderen. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Justice Smith, Shameik Moore en Herizen Guardiola. Check deze film en je wordt zonder twijfel meegenomen in de seventies.

Al met al is er genoeg te zien om je te verdiepen in de geschiedenis van de muziekindustrie. Mocht je alle films en series hierboven gezien hebben, dan is er nog zoveel meer om te ontdekken. De documentaire Searching for Sugar Man is er eentje waarvan jij op het puntje van je stoel gaat zitten.