Geïnspireerd op onderwereldoorlog

De titel Mocro Maffia is dezelfde als die van het boek dat uitkwam in 2014, geschreven door Wouter Laumens en Marijn Schrijver. Het belangrijkste verschil is dat het boek een inside blik op de werkelijkheid is en de film geen verband houdt met de realiteit. Acteur Achmed Akkabi las het boek een aantal jaar terug terwijl hij de serie Moordvrouw aan het filmen was. Hij vertelde erover aan zijn medespeler Thijs Römer, die ook regisseert en creatief producent is. Beiden hadden ze meteen het idee goud in handen te hebben,en gingen ze aan de slag met de serie. Akkabi had wel één eis, hij wilde het niet relateren aan de realiteit omdat hij weet hoe gevoelig dit ligt in de Marokkaanse gemeenschap. Hij is hier namelijk zelf onderdeel van.

Mocro maffia MAN MAN

Grimmige onderwereld vol geweld

In de eerste aflevering gebeurt iets wat toch veel lijkt op de werkelijkheid en het begin van de Amsterdamse onderwereldoorlog. Ook in de serie is dit het begin van alle ellende. Er is een ripdeal waardoor bevriende criminelen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De hoofdpersonages zijn De Paus (Akkabi), Potlood (Nasrdin Dchar), Tatta (Robert de Hoog) en Romano (Mandela Wee Wee). Daarnaast zijn er twee journalisten die worden gevolgd in de serie, die de zaak onderzoeken. Hierdoor wordt er ook een ander licht geschenen op de gebeurtenissen. Een van deze journalisten, gespeeld door Daan Schuurmans, leidt de kijker ook door het verhaal als voice-over.

Totale gekte

De serie mag dan fictief zijn, het geeft wel goed weer hoe het er toe ging en gaat bij de Mocro Maffia. Iedereen is een doelwit en liquidaties vinden plaats op publieke plekken vol onschuldige mensen. De jongen in de serie gaan voor kleine bedragen over tot grof geweld en hebben vaak helemaal geen idee waar ze mee bezig zijn. Een goed voorbeeld uit de serie hiervan is een minderjarige jongen die op YouTube kijkt hoe je een wapen moet bedienen, net voordat hij met automatisch geweer iemand vermoordt. Dit maakt dat je deze knaller zeker wilt zien.

Ook op Netflix is genoeg te bekijken, een aantal top series zijn weer verlengd.