De carrière van Jorja Smith

Jorja Alice Smith werd geboren op 11 juni 1997 in het Engelse Walsall. Haar roots liggen slechts gedeeltelijk in Engeland, aangezien hij vader Jamaicaans is. Haar muzikale talent heeft ze van haar vader, die in zijn jonge jaren onderdeel was van een neo-soul band. Op aanraden van haar vader begon ze op achtjarige leeftijd met pianoles. Daarnaast leerde ze hobo spelen, nam zanglessen en schreef liedjes. Op vijftienjarige leeftijd werd ze al ontdekt door een scout, omdat ze inmiddels begonnen was het met uploaden van YouTube-video’s. Ze plaatste hier vooral veel covers. Kort daarna vertrok ze naar Londen om lessen te nemen in songwriting. Op haar achttiende verhuist ze permanent naar Londen en schreef daar liedjes terwijl ze als barista werkte.

In 2016 bracht Smith haar debuutsingle uit onder de naam Blue Lights. Haar tweede single bracht ze in de zomer uit onder de naam Where Did I Go? Al snel trok ze de aandacht van producer Guy Moot en tekende in datzelfde jaar nog een platencontract bij hem. In 2017 volgde haar derde single onder de naam Teenage Fantasy.

 

Destijds trad ze ook op als speciale gast tijdens de Boy Meets World Tour van zanger Drake en tijdens de Magic World Tour van zanger Bruno Mars. Bovendien won ze dat jaar de Brit Critics’ Choice Award, als eerste onafhankelijke artiest ooit. In 2018 lanceerde ze samen met rapper Stormzy het nummer Let Me Down en schreef ze mee aan het nummer I Am voor de film Black Panther. In april lanceerde ze haar debuutalbum onder de naam Lost & Found, die met veel lof ontvangen werd.

Jorja Smith cast met haar optreden op Lowlands

De Engelse singer-songwriter Jorja Smith is bij een breed publiek geliefd. Ze staat bekend om haar stemgeluid en haar talent voor het combineren van verschillende muziekstijlen. Zo brengt ze onder andere jazz, soul en R&B op harmonieuze wijze samen. Daarnaast behandelt ze in haar nummers veelal maatschappelijke en sociale kwesties. Mede daardoor is ze een graag geziene gast op internationale festivals zoals Lowlands.

Ze scoorde onlangs nog hits met nummers als Be Honest en Slow Down, waardoor ze haar prijskaartje dit jaar flink kan opvoeren. Voor haar optreden op Lowlands ontvangt Smith vermoedelijk een bedrag tussen de 100.000 en 200.000 dollar. Dat is een stuk meer dan artiesten van eigen bodem ontvangen.

Benieuwd welke artiesten er nog meer optreden op Lowlands dit jaar? Dan vind je hier alvast 49 artiesten die op Lowlands optreden.