1. Hoe je jouw geld uitgeeft
Zelfs de beste matches maken vroeg of laat ruzie over waar hun hard verdiende centen aan uit worden gegeven. Of dat nou een eersteklas vliegticket is of je eerste kop koffie ’s morgens buiten de deur drinken in plaats van thuis, er is in iedere relatie wel iets. Ruzies om dit soort gelduitgaven heeft vaak een diepere betekenis. De volgende keer wanneer jij dus zo’n uitgave doet en je vriendin is het er niet mee eens (of vise versa), zorg er dan voor dat je erachter komt waarom niet. Heeft het te maken met dat het van jullie gezamenlijke rekening betaalt wordt, is ze het niet eens met jouw uitgavenpatroon of heeft het met iets anders te maken. De volgende keer dat zoiets voorkomt, zullen jullie het er open over moeten hebben en elkaar moeten uitleggen waarom dit voor jou zo’n belangrijke uitgave is.
2. Hoe je woede uit
Wanneer de ene persoon uit een gezin komt waar stemverheffing ten alle tijden vermeden wordt en de ander uit een gezin komt waar kortstondige, maar felle ruzies de manier zijn, dan is het logisch dat dit een issue kan worden. De enige oplossing hiervoor is om er over te praten op een moment dat jullie allebei kalm en bereid zijn om te luisteren. Probeer samen een oplossing te bedenken om je woede te uiten zonder een enorme explosie aan emoties te veroorzaken.
3. Welke rol ouders spelen
Irriteert het jou mateloos dat haar moeder dagelijks belt onder etenstijd? Of komen jouw ouders ongevraagd langs en blijven ze vervolgens drie dagen logeren? De kans is groot dat jullie niet dezelfde ideeën hebben over de mate van betrokkenheid van jullie ouders, maar daar moet je samen wel uit zien te komen. Familie is iets moois en heel belangrijk, daarom zul je dit respectvol moeten aanpakken en begrip moeten hebben voor de manier waarop jouw vriendin er mee omgaat. Wees echter niet bang om grenzen te stellen.
4. Hoeveel seks jullie hebben
Een seksloos koppel is een kwetsbaar koppel. Het kan goed dat jullie behoeftes op dit gebied totaal van elkaar verschillen, maar door het probleem te negeren los je niets op. Probeer met elkaar een gulden middenweg te vinden over hoe vaak jullie seks hebben. Komen jullie er samen niet uit en zijn jullie allebei niet tevreden met de oplossing, dan kan het een zeer slimme zet zijn om met een therapeut te gaan praten. Dit soort conflicten kunnen er toe leiden dat een van jullie vreemd gaat en dat wil natuurlijk niemand.
5. De taakverdeling in huis
Wanneer jullie al wat langer samenwonen zullen de rollen misschien wat duidelijker verdeelt zijn. Maar woon je pas enkele jaren met elkaar, dan kunnen er nog wat onduidelijkheden zijn. Dit geeft helemaal niet, zolang niemand zich hieraan irriteert. Maar indien dit wel het geval is, dan kunnen jullie hier beter een keer ruzie over hebben en daarna duidelijke regels opstellen . Maak een eerlijke verdeling, waarin de hoeveelheid dat jullie werken wordt meegenomen en probeer een oplossing te zoeken waar jullie beide mee kunnen leven.
Soms is er een ruzie nodig om te realiseren dat er iets moet veranderen en dat jullie samen aan een oplossing moeten werken. Krop niet alles op, maar praat er over, dan komen jullie er ongetwijfeld samen uit.