Hoe kan je rijk worden?

Rijk worden is niet voor iedereen weggelegd, maar veel mensen dromen er wel van. De ene omdat hij/zij dan dat mega huis kan kopen en de ander zou ermee gaan rondreizen. Iedereen heeft een andere motivatie waarom die rijk wil worden.

 

Maar heel veel mensen lukt het niet om veel geld te hebben en dus rijk zijn. Dit komt niet alleen door hoeveel geld je verdient, maar ook aan een aantal slechte gewoontes die je jezelf moet afleren. Deze 10 slechte gewoontes zullen je altijd tegenhouden om rijk te worden, behalve als je ze laat vallen.

1. Je weet niet waar het geld naartoe gaat

De nummer #1 reden waarom mensen niet rijk worden, is omdat ze niet weten waar hun geld precies naartoe gaat. Heb je zelf ook last van het feit dat je bankrekening een grote bende lijkt en je niet weet waar al die bedragen precies voor waren, dan is het goed om je financiën een keer op orde te brengen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je maandelijkse abonnementen en zorg dat je alles stopzet wat je niet meer gebruikt. Ook grote uitgaven, zoals vaak naar een to-go supermarkt gaan, kan je reduceren door al van tevoren boodschappen te doen.

2. Zet eerst geld weg

Veel mensen begaan de fout dat ze gelijk na het binnenkrijgen van hun salaris het geld meteen uitgeven. Stop daarmee, want zo word je nooit écht rijk. Zorg eerst dat je genoeg wegzet op je spaarrekening, vervolgens betaal je alle vaste lasten en wat je daarna overhoudt, kan je besteden aan leuke dingen.

3. Je kan sommige dingen niet betalen

Ben je gewend om elke maand een nieuwe designertas te kopen? Het kan best zijn dat je dat helemaal niet kan betalen. Bijvoorbeeld doordat je een creditcard hebt waar je veel meer bestedingsruimte hebt als op je lopende rekening en daardoor aan het eind van de maand in de knel komt met je vaste lasten. Zorg er dus voor dat je geen aankopen doet die je eigenlijk niet kan betalen.

creditcard

4. Je hebt negatieve invloeden

Mensen die écht rijk zijn geworden, hebben zichzelf in eerst instantie omringd met mensen die positieve invloed hadden op hun gedrag. Zo kan je jezelf bijvoorbeeld omringen met andere ondernemers, waardoor je zelf meer drive krijgt om geld te verdienen en je doelen te behalen. Wanneer je jezelf omringt met allemaal mensen die niet gemotiveerd zijn, zal je ook veel minder snel gemotiveerd raken om écht te werken aan je carrière.

5. Je hebt maar één inkomstenbron

Wanneer je maar op één inkomstenbron leeft, is de kans ook een stuk kleiner dat je snel rijk gaat worden. Én de kans bestaat dat als die baan wegvalt, je helemaal geen inkomsten meer hebt en het dus financieel niet meer gedaan krijgt. Zorg dus altijd dat je een nevenactiviteit hebt waarmee je geld verdient, zoals je eigen baan of een parttime job naast je huidige werk.

6. Je wil te snel rijk worden

Rijk worden is ook een kwestie van tijd en heel veel geduld. De meeste miljonairs zijn al op leeftijd, dus ga er niet vanuit dat je van de ene op de andere dag zes nullen op je bankrekening hebt staan. Vertrouw op hard werken en je doelen behalen, alleen dan kan je écht knaken gaan verdienen en rijk worden.

hard werken om rijk te worden

7. Je wilt het doen voor anderen

Wanneer je motivatie alleen extern is, dus je je heel erg laat beïnvloeden door je omgeving, is de kans erg klein dat je rijk gaat worden. Motivatie begint bij jezelf, dus wanneer jij iets heel graag wilt bereiken, moet je er zelf ook alles aan willen doen om dat te bereiken.

8. Je hebt geen spaardoel

Een groot deel van motivatie om te sparen krijg je door een spaardoel te hebben. Waarvoor wil je die grote bedragen maandelijks aan de kant zetten? Misschien wel voor een nieuwe auto, of toch voor je wereldreis die je wilt gaan maken? Bedenk voor jezelf een spaardoel en ga daarvoor geld verdienen. Zo zal je zien dat je veel meer gemotiveerd bent om te sparen.

range rover rijk worden

9. Je kiest altijd het duurste

Veel mensen denken mensen die veel geld te besteden hebben ook naar de dure winkels gaan, maar niets is minder waar. Wanneer je rijk wilt worden, kan je beter opletten op welk merk chocopasta je koopt, om geld te besparen. Niet voor niets zijn rijke mensen vaak gesteld op hun geld en geven minder uit aan dingen die onnodig zijn.

10. Je verdiept je niet in beleggen

Sommige mensen kiezen ervoor om hun geld te beleggen, bijvoorbeeld in crypto. Maar meestal doen ze dat zonder zich heel goed te laten informeren over de risico’s en over hoe het precies moet. Ga dus altijd eerst met een professional praten voordat je roekeloos je geld gaat investeren.