Rijkdom is iets relatiefs. Vaak wordt rijkdom geïnterpreteerd als de hoeveelheid geld die iemand bezit. Maar rijkdom kan ook worden gezien als een gemoedstoestand. Iemand die gelukkig in het leven staat ervaart ook rijkdom. In dit artikel zien we rijkdom zowel als iets materialistisch, als een gevoel van geluk. Iets waar iedereen weleens over gedroomd heeft en wat voor iedereen te realiseren is. Wil je rijk worden? Dan is een bepaalde mentaliteit, durf en kennis een vereiste.

Word producent

Het begint bij het aannemen van een producer mentaliteit. Hierbij dien je niet meer te denken als consument, maar als producent. Iedere miljonair is een producent. Of loterijwinnaars, maar die tellen we niet mee.

Een consument is iemand die op een stoel zit, een producent maakt die stoel; een consument zoekt een baan, een producent creëert die baan; een consument luistert muziek, een producent maakt het. De kern hierin is dat producten altijd anderen willen voorzien in behoeften. En als jij een product weet te distribueren waar duizenden blij van worden, is de kans op rijkdom groot.

rijk-worden-2

Taxeer jezelf

Daarnaast is belangrijk te meten wat jij waard bent in termen van geld. Hoeveel euro’s maak jij per dag en is dit genoeg om je doelen te bereiken? Als je een miljoen per jaar wilt maken, moet je minsten 2800 euro per dag verdienen. Dat is veel. Neem jezelf in ieder geval voor je inkomsten te verdubbelen. Maak je nu honderd euro? Hoe kan je ervoor zorgen dat dit tweehonderd wordt? Zoek naar mogelijkheden om jezelf efficiënter en effectiever in te zetten. Geef je een student bijles in statistiek? Misschien is het mogelijk om heel een klas les te geven en je inkomsten twintig keer meer te maken in dezelfde tijd.

Success is getting what you want. Happiness is wanting what you get. – Dale Carnegie

Show some balls

Je moet alles durven op te geven. Een groot deel van de mensen is bang om dingen op te geven, omdat ze hiermee iets verliezen. Maar om geld te maken, dien je te weten hoe het is om weinig te hebben. Je moet weten hoe je jezelf kan redden in de meest barre situaties om ergens het uiterste uit te halen. Stel jezelf constant de vraag: “Wat is het ergste dat kan gebeuren als ik dit doe?” Stel jezelf vervolgens de vraag: “Wat is het beste dat kan gebeuren?” Vaak is geld hetgeen dat je kan verliezen, maar enkel met het nemen van dat risico bestaat de kans dat het erg succesvol uitpakt.

Selecteer je omgeving

De durf om risico’s te nemen wordt bevorderd wanneer je omringt wordt door mensen met eenzelfde mindset. Bijvoorbeeld, wanneer je wordt omringd door mensen die negatief in het leven staan of veiligheid voor alles stellen kan dit jouw perceptie van de wereld beïnvloeden. Omring jezelf met andere ondernemers die lef hebben en je zal merken dat zij effect hebben op jouw gedrag.

Toon je talenten

En het laatste punt sluit aan op wat hierboven staat, namelijk het gebruiken van je talenten. Vaak onderschatten mensen wat ze kunnen. Soms omdat ze hun talenten niet kennen. Soms omdat ze de durf niet hebben om ze te uiten. Er heerst een sociale tendens waarin mensen de druk ervaren om in een bepaald plaatje te passen. Daar buiten treden wordt niet gestimuleerd, omdat je dan buiten het bootje zou vallen. Daarom worden keuzes gemaakt die weinig financiële en sociale risico’s met zich mee brengen, waardoor talent vaak niet de vrije gang kan gaan.

rijk-worden-3