De rijdende ondernemer

De mensen die als rider bij Deliveroo werken zijn vaak ondernemend en doen dit werk omdat het past in hun drukke planning. Ze hebben allemaal hun eigen motieven om te werken als rider. Wij gingen in gesprek met Deniz, Julien en Luke om te ontdekken wat deze jonge ondernemers drijft.

Kun je ons vertellen hoe je in aanraking bent gekomen met deze baan en wat je er zo in aantrekt?

Deniz: De eerste keer kwam ik in aanraking met Deliveroo via Facebook. Voor mij was ’t aantrekkelijk om een baan te hebben die ik perfect kan inpassen in m’n dagelijkse planning en ik vind ’t essentieel dat ik ergens aan het werk kan waar ik volledig zelf de regie heb én als ZZP’er aan de slag kan. Deze wens vloeit voort uit het feit dat ik vrijwel constant bezig ben met m’n eigen onderneming. Dit betreft de import en levering van cargo-bikes. Een opkomende markt die ik goed kan combineren met het werken als rider.

Julien: Aangezien mijn dagelijks leven nogal druk is en ik veel dingen tegelijkertijd doe, ben ik niet in staat om werk te doen dat vaste momenten vereist. Voor mij was het dus belangrijk dat ik werk wist te vinden dat op flexibele wijze binnen mijn dagelijks leven past. Het bezig zijn als rider is voor mij een verlengstuk van m’n passie: wielrennen. Tevens is het een inkomstenbron die ik kan gebruiken als investering voor m’n eigen webshop. Het is voor mij van belang dus dat ik naast mijn eigen onderneming een flexibele manier van verdiensten heb.

deliveroo man man

Als rider ben je natuurlijk constant bezig in een veranderende omgeving, hoe bevalt dat?

Luke: Ik ben naar Nederland verhuisd vanuit London, dus voor mij is het de perfecte manier om de stad te leren kennen. Door te werken als rider ben ik op zeer korte tijd bekend geworden in Amsterdam. Het komt goed uit, als vrienden langskomen uit Engeland dan neem ik ze altijd mee naar leuke restaurants die ik heb leren kennen door m’n werk als rider.

Deniz: Amsterdam is een mooie stad, maar ik blijf nog geregeld nieuwe plekken ontdekken. Vaak denk ik, ‘hier zou ik in m’n dagelijks leven nooit langskomen’, dan ben ik best blij dat ik alsnog die plek heb kunnen ontdekken.

Als we denken aan riders, dan denken we aan mensen die constant in beweging zijn. Niet alleen als rider, maar ook in ’t dagelijks leven. Kun je ons vertellen hoe je dagelijks leven eruit ziet?

Julien: Werken als rider is perfect voor mijn dagelijkse leven. Het past prima binnen mijn drukke planning. Naast dit werk studeer ik namelijk en tegelijkertijd ben ik heel erg bezig met m’n onderneming binnen de wielersport. Ik heb een eigen webshop voor wielerkleding, maar tegelijkertijd ben ik ook druk in de weer met het opzetten van een team voor Fixed-gear wielrensport. Deze sport (beoefend met een fixed-gear fiets) wordt steeds populairder, dus daar wil ik de opties onderzoeken. Op ’t moment sta ik in contact met mensen in Colombia, daar ga ik binnenkort naartoe om dit plan verder uit te werken. Het werken als rider past perfect binnen mijn constant veranderende planning en ik kan zo mijn eigen investeerder zijn. Het fietsen vind ik een heel groot pluspunt. Ik doe ’t heel graag en het is mooi dat ik – wanneer ik dus niet train – alsnog in beweging ben.

Deniz: Ik kwam in aanraking met Deliveroo toen ik zocht naar werk en dat was direct een goede aftrap van een nieuwe markt. Het bezorgen als fietskoerier is iets wat (zeker in de grote steden) steeds meer aan populariteit wint. Mijn idee was dan ook om hier op in te spelen door de markt te voorzien van cargo-bikes. De vraag wordt steeds groter en het concept lijkt nog lang niet verouderd te zijn. Als gevolg hiervan begon SmartHollandCompany. Een onderneming die ik opgezet heb met als doel het importeren en leveren van cargo-bikes en accessoires (zoals warmtetassen). Het werken als rider past hier perfect bij omdat ik tegelijkertijd een beetje marktonderzoek doe. Ik kom er zo achter wat de wensen zijn van bedrijven en wat er ontbreekt aan de huidige producten.

Het zijn van een rider heeft dus zeker wel enige avontuurlijke insteek. Ben je als persoon ook zo? Heb je al enige doelen voor de nabije toekomst?

Luke: Op ’t moment ben ik erop gericht om mijn Master zo goed mogelijk af te ronden. Ik vind ’t combineren gewoon heel prettig, dus ik ben eigenlijk niet echt gefocust om verder te kijken dan deze zaken. De prioriteit ligt bij m’n studie en de flexibiliteit van het werk dat ik ernaast doe maakt dat ik me daar zo goed mogelijk op kan richten.

Julien: Nou, mijn webshop is eigenlijk het eerste project dat ik echt op touw heb gezet en daar ben ik nog steeds druk mee in de weer. Ik wil daarnaast zeker kijken hoe groot de mogelijkheden zijn wat betreft een Fixed-gear fietsteam. Eén ding weet ik zeker: de webshop is mijn eerste project, maar beslist niet m’n laatste.

deliveroo man man 3

 

Haal je veel motivatie voor je plannen uit het werken als rider?

Luke: Ik merk wel dat we als riders onder elkaar veel met elkaar bespreken. Voor mezelf is dit wel een extra motivatie die ervoor zorgt dat ik stappen zet. Daarnaast vind ik ’t ook gewoon heel erg leuk en casual hoe we onderling zaken uitwisselen en elkaars interesses delen.

Julien: Zoals ik al zei, het werken als rider sluit perfect aan bij m’n favoriete sport. Ik merk dan ook dat ik vaak bezig ben met mezelf uitdagen. Als ik bijvoorbeeld een bepaalde tijd heb voor een bestelling probeer ik die zelf zo kort mogelijk te maken, puur omdat ik dan weet dat ik én m’n werk goed doe én sportief bezig ben. Twee vliegen in één klap dus.

Wij noemen je een rijdende ondernemer, kun je ons vertellen waarom wij ook rider zouden moeten worden?

Deniz: Ja voor mij is dat echt de flexibiliteit. Het is zo fijn dat ik precies m’n eigen planning kan maken en altijd op tijd ben om gezellig met mijn vriendin te eten. Ik kan m’n leven precies zo indelen als ik zelf wil en ik merk dat ik heel veel voldoening haal uit ’t werk. Om het leuk te maken bedenk ik ook steeds uitdagingen wat betreft het aantal bestellingen per uur bijvoorbeeld.

Julien: Ik ben min of meer gedwongen om een baan te hebben die past binnen mijn drukke planning. Rider zijn voor Deliveroo is de perfecte oplossing. Tevens vind ik persoonlijk het sportieve aspect heel belangrijk, dus ook wat dat betreft ben ik fan van dit werk. Het is voor iedereen anders natuurlijk, maar deze dingen maken dat ik er bovengemiddeld blij mee ben.