Valt het jou ook weleens op dat mensen die uit een Porsche stappen ietwat grotere pupillen hebben, een strak staande kaaklijn en maar niet rustig kunnen doen? Het blijkt namelijk dat deze auto deels dezelfde hersenactiviteit activeert als andere verslavende stimuli, volgens onderzoek van Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek toont aan dat de auto dezelfde activiteiten in het brein activeert als koffie, alcohol, chocolade en seks. En dit suggereert dat het rijden in een Porsche een potentiële verslavende prikkel is.

Hoe hebben ze dit onderzocht?

De onderzoekers lieten 21 Porsche rijders in een fMRI-scan korte films zien van verschillende auto’s. Hierbij toonden ze ook beelden van andere stimuli (koffie, chocolade, seks) die hersengebieden activeren waar verslavingen ontstaan. De resultaten tonen dat het zien van een Porsche een positief gevoel opwekt en het genotsgebied in onze hersenen activiteert. Het rijden in een Porsche scoort tevens significant hoger dan andere auto’s op het gebied van de verwachte beloning.

Je kan dus potentieel verslaafd raken aan een Porsche en bij het zien van dat zwarte steigerende paardje zelf beginnen te steigeren. Dus, mocht je genoeg kapitaal bezitten om zo’n bak te kunnen scoren, bedenk dan dat je waarschijnlijk na een aantal jaar vastzit in een dwangbuis en je vrienden en familie je eens per maand een keer gedag mogen komen zeggen.

Kleine kanttekening: als iemand heel tevreden is met zijn Toyota, zouden deze gebieden dan ook niet geactiveerd worden?

header