Bar Kantoor

In april opende Bar Kantoor haar deuren in hetzelfde pand als het nieuwste Conscious Hotel Westerpark. Het gebouw werd in 1885 opgeleverd als kantoor en assistent-ingenieurswoning van de Westergasfabriek. Gezien het feit dat er een grote plaquette met ‘Kantoren’ aan de authentieke gevel hing, is de naam ‘Bar Kantoor’ niet zo gek gekozen. Maar, daar blijft het niet bij. Met het uitzicht over het Westerpark en een zonnige ligging, is dit restaurant ook de ideale plek om een zomerse dag op het terras door te brengen.

Duurzaamheid staat voorop
Bij Bar Kantoor speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zowel het Conscious Hotel Westerpark als het restaurant van Bar Kantoor zijn 100% elektrisch, wat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van gas. Echter, er is meer. Naast de lokale, biologische en gefermenteerde ingrediënten die in het restaurant gebruikt worden, bestaat het interieur uit gerecyclede kantoormeubelen.

Gerechten
Naast het feit dat de gerechten van de menukaart voorzien zijn van biologische en gefermenteerde groentes, heeft het restaurant ook een aquaponics, waarbij planten en vissen worden gekweekt door middel van een recirculerend aquacultuursysteem. Ook voor de vroege vogel is dit restaurant een goede optie. De keuken is namelijk al van 07:00 tot 11:00 geopend voor ontbijt. Van 12:00 tot 22:30 is de keuken geopend voor diner en dat betekent dat je ook tijdens de middag kan genieten van de duurzame gerechten die op de kaart te vinden zijn. De zeewolf filet met zoete aardappel, verjus saus en groene asperge is een absolute aanrader. Liever een stukje vlees? Dat kan. De kaart bestaat uit gerechten die net even wat anders zijn en je niet tegenkomt in een ‘gewoon’ restaurant, gerechten als gnocchi met lamsvlees, doperwt en zwarte knoflook.

De beste vrijmibo’s
Laptop dicht, out of office aan, het weekend begint. Elke vrijdagmiddag om 17:00 begint de vrijmibo bij Bar Kantoor. Naast goed eten en een gezellige plek heeft dit restaurant nog meer te bieden: een legendarische vrijmibo. Terwijl de DJ de beste tunes laat horen, is dit de ideale plek om te genieten van een gezellige borrel, snacks of diner. En er mag natuurlijk gedanst worden.

Nomads

Amsterdam Oost heeft er weer een hotspot bij: Restaurant Nomads. Met hun gerechten nemen ze jouw de wereld rond en stillen zij jouw wanderlust. Twee keer per jaar serveert dit restaurant gerechten uit een andere cuisine, met als first stop: Peru. Zonder paspoort, maar enkel met een tripje naar de Oranje Vrijstaatkade laat dit restaurant je kennismaken met culturen, smaaksensaties en tradities van verschillende landen. De zomer is in aantocht en ook daarin kan dit restaurant in Amsterdam aan jouw behoeftes voldoen middels het gigantische terras aan het water. Dus trommel je maten op en reis met Nomads de wereld rond.

Gerechten
De gerechten bij Nomads zijn prima voor het ‘shared dining’ principe; per tafel kun je een aantal gerechten bestellen om te delen. Zoals een warme ceviche met zalm, korianderolie, bloedsinaasappel en cancha maïs of de Lomo Soltado, een gemarineerde entrecôte met een Aziatische jus de veau en een trio van zoete aardappelpuree. Ook de gebakken corvina met Peruaanse tomatensaus en snijbiet mag je niet overslaan. De wijnkaart is ook volledig gebaseerd op het continent van bestemming, zodat je je écht waant in het land van bestemming.

Next stop..
Vooralsnog is het onbekend waar het restaurant ons na Peru mee naartoe neemt. Brengen ze ons naar Zweden, Egypte of India? We don’t know. Door het jaar heen reizen de eigenaren Mutsaers en Kin met hun chef naar nieuwe plekken om inspiratie op te doen voor hun volgende culinaire bestemming. De ‘reizende keuken’ stopt jaarlijks in twee verschillende landen. Op die manier kunnen gasten kennismaken met onontdekte smaken, producten en culturen van over de hele wereld.

Yerba

Ook Yerba heeft dit jaar haar deuren geopend. Dit is een plant-based hotspot die de vegan liefhebbers onder ons zéker willen bezoeken. Bij dit nieuwe restaurant in Amsterdam Oud-Zuid staan groenten in de spotlights. De mensen achter deze hotspot zijn niet onbekend in de horeca-wereld. De Chef Walter Marskamp (bekend van o.a. de Wilde Zwijnen en Lotti’s) vormt samen een team met de crew achter Staring At Jacob, wat een gouden combinatie blijkt te zijn.

Duurzaam koken
Net als bij Bar Kantoor, staat ook bij Yerba duurzaamheid hoog in het vaandel. Alles draait hier namelijk om groenten en eetbare planten. Veel van de producten die op jouw bord terugkomen zijn zelf verbouwd of komen van lokale boeren. Aangezien het restaurant met het seizoen meegaat, verandert de kaart vier keer per jaar.

Van alle markten thuis
Yerba is een voorbeeld van zo’n restaurant dat van alle markten thuis is. Het plant forward concept van Yerba houdt in dat alles plant based gemaakt is. Ben je vegetarisch, veganistisch heb je toch liever een vis of vlees? Er is voor ieder wat wils. Op het menu staan gerechten als kimchi met aubergine miso, gegrilde en ingelegde pompoen, knolselderij uit zoutkorst, gekruide courgette beignets en wilde paddenstoelen tartaar. 

Naast de bovenstaande spots, was Amsterdam vorige maand ook al een aantal nieuwe hotspots rijker.