Screen Shot 2018-04-02 at 17.25.17
We starten de avond in de lounge bar van Vermeer, waar we een aperitief krijgen en een unieke bar bite. Het is een soort knol waar we zelf met een mes de bladeren mogen afsnijden, om deze vervolgens te dippen in een sausje. Hier is het heerlijk om een halfuurtje voor het eten te vertoeven, zodat je geleidelijk aan de sfeer kan wennen.

lounge vermeer
De keuze is simpel: vier, vijf of zes gangen. Mocht je allergieën hebben of dingen ècht niet lusten, dan hoef je daar niet bang voor te zijn bij Vermeer. De Britse chef Chris Naylor maakt van elke gang een feestje en weet het meest simpele product in een uniek jasje te steken.

Het interieur bij Vermeer is zeer stijlvol, de inrichting heeft een Scandinavisch tintje met een luxueus randje. Het kent leuke hoekjes met veel ruimte, waardoor je een heel huiselijk gevoel krijgt.

Tafel vermeer

Groente speelt de hoofdrol

Groente speelt de hoofdrol bij Vermeer. Chris daagt zichzelf uit om met seizoensgebonden producten te werken, en als het kan zijn de producten ook lokaal geboerd. Zoals hij zelf zegt, transformeert hij met zijn team deze ingrediënten om tot robuuste gerechten met pure en volle smaken.

Screen Shot 2018-04-02 at 17.39.07

 

De verbluffende spruit

Een spruit, het afgedankte stuk groente bij vele kinderen, was niet bepaald wat ik had verwacht als basis van een sterrengerecht. Deze verbazing zorgt voor een waanzinnig effect als de ober met de tak waar de spruit aan groeit naast de tafel staat. De gekarameliseerde spruit wordt vervolgens afgesneden om geserveerd te worden in een kommetje met een romige puree met kaas.

Screen Shot 2018-04-02 at 17.25.55

Foto: Bysam 

Een oester met tartaar van biet

Ook bewijst Chris met deze gang weer een bijzondere smaaksensatie te kunnen creëren. De biet en de oester zorgen voor een bijzondere structuur, waardoor beide smaken elkaar versterken. Bij dit gerecht wordt ook een drankje geserveerd; een lichte cocktail gebaseerd op de Bloody Marry, maar dan met peer. Bloody Perry.

Screen Shot 2018-04-02 at 17.25.28

Na spijs is er ook wijn

Een wijnarrangement mag niet ontbreken op een avond als deze. Hier wordt niet het standaard wijntje geschonken, alles behalve. De sommelier schenkt namelijk vooral natuurwijnen en een cider uit Denemarken.

wijn vermeer

Alles klopt

Als ik nog meer complimentjes mag geven, dan is het naar het personeel op de vloer. Het uitserveren van het eten loopt zo synchroon dat het op een balletvoorstelling lijkt, zonder dat het ook maar op één moment stijfjes wordt. Bij ieder gerecht en elke wijn wordt er een verhaal verteld, waar humor en kennis de juiste balans vormen.

Screen Shot 2018-04-02 at 17.34.56

De kaart

De kaart is ieder seizoen anders. Enkel worden de ingrediënten bekend gemaakt die als basis van de gerechten dienen. Ben je ieuwsgierig geraakt wat er de komende tijd geserveerd word? Bezoek dan de website voor het menu.

Een avondje feest

Voor wie echt een avondje feest wilt, is Vermeer de ideale plek. Tevens is het voor een sterrenrestaurant zeer betaalbaar. Een 4 gangenmenu is te bestellen vanaf € 65,-,  met een wijnarrangement en water zal je iets meer kwijt zijn dan € 100,- per persoon. Dus heb je iets te vieren of houd je net als ik van lekker eten? Dan is dit een goede traktatie.

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag van 18:30 tot 22:00

Locatie:
Prins Hendrikkade 59-72
Amsterdam