De apen, genaamd Maki’s, kennen we allemaal uit de film Madagaskar. Op het eiland, ten oosten van Afrika, zijn deze bijzondere dieren ook echt te vinden. En naast de Maki’s, beschikt Madagaskar over een indrukwekkende natuur. Reis met ons mee en ontdek de bijzondere wereld genaamd Madagaskar.

Allée des Baobabs

Allée des Baobabs, vertaald ‘De Laan van Baobabs’, is een indrukwekkende zandweg van 260 meter lang waar zo’n 25 baobabbomen te vinden zijn. Deze indrukwekkende baobabbomen van 30 meter hoog zijn overblijfselen van een tropisch bos. Tegenwoordig is dit gebied een beschermd natuurmonument en wordt het gezien als de mooiste weg van het gehele eiland. De bomen hebben een indrukwekkende omtrek van zo’n 50 meter en sommige zijn wel 800 jaar oud. Ze worden ook wel ‘op de kop bomen’ genoemd, door de dikke, gladde stam waarbij het lijkt alsof de takken de wortels van de boom zijn. In de omgeving zijn een aantal dorpjes midden in rijstvelden en suikerrietplantages te vinden, die perfect te combineren zijn met een ritje over Allée des Baobabs. Wat je ook zeker niet mag overslaan tijdens deze rit zijn Les Baobabs Amoureux. Op ongeveer zeven kilometer afstand van Allée des Baobabs vind je deze ‘verliefde baobabs’, twee in elkaar verstrengelde bomen. De legende gaat dat twee geliefden uit nabij gelegen dorpen niet met elkaar konden trouwen, omdat zij met iemand uit hun eigen dorp moesten trouwen. Deze twee geliefden riepen de hulp in van God en zo ontstonden er twee in elkaar verstrengelde bomen die elkaar nooit meer los zouden laten, als teken van hun liefde.

Purple sunset Baobab

Ankarana National Park

Dit mysterieuze park beschikt over vele verborgen kloven met bossen, mysterieuze vleermuisgrotten, heilige meren en de bijzondere Tsingy formaties. Mede door het indrukwekkende, lastig toegankelijke landschap is het verplicht dit park met een gids te bezoeken. Tsingy zijn de vlaktes met puntige kalkstenen rotsen met verborgen kloven, bossen en rivieren. Tsingy heeft niet voor niets een letterlijke vertaling van ‘op je tenen lopen’, want de punten van de rotsen zijn vlijmscherp. Een bezoek aan Tsingy Rouge mag niet ontbreken. Deze roodkleurige zandstenen veranderen van kleur, gedurende de stand van de zon, wat een bijzonder plaatje oplevert.

Naast de bijzondere Tsingy die het park rijk is, is de kans groot dat je een van de zeldzame dieren spot. Het park beschikt namelijk over verschillende soorten Maki’s, (mens)apen, reptielen en amfibieën en zeven verschillende soorten vleermuizen. In het oostelijke deel van het park vind je bijzondere uitkijkpunten, meren en verborgen grotten, waar honderden vleermuizen rustig boven je hoofd hangen te chillen.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar

Kirindi Mitea National Park

Dit beschermde nationale park is het paradijs van zeldzame diersoorten. Het park kent 11 verschillende soorten zoogdieren, waarvan 10 exclusief op Madagaskar te vinden zijn, zoals Madagaskar’s grootste roofdier, de Fretkat en de kleinste aapachtige van de wereld, de Berthe’s muis. Naast zoogdieren leven er 47 vogels, waarvan 33 exclusief op Madagaskar. Voor de echte natuurliefhebbers is dit het paradijs op aarde, want naast deze zeldzame dieren zijn er 185 verschillende soorten planten te vinden, waarvan ook enkele baobabs.

Vissersdorp Ifaty

Hagelwitte stranden, helderblauwe zeeën en indrukwekkende koraalriffen die zeker de moeite waard zijn om je snorkel tevoorschijn te halen. Ifaty is lastig te bereiken door de slechte wegen, maar hierdoor blijft het idyllisch en ongerept. Stap aan boord van een vissersbootje van de locals om samen de zee op te gaan. Ifaty beschikt over verschillende duikscholen en tientallen sfeervolle strandhutten. In juli en augustus is de kans groot dat je op deze plek zelfs walvissen tegenkomt. Kom tot rust en geniet van het paradijselijke gevoel dat Ifaty je te bieden heeft. De perfecte plek om je reis door Madagaskar af te sluiten en helemaal relaxed weer huiswaarts te keren.

Seascape of Ifaty

Dit is nog maar een kleine greep van de wondere natuur van Madagaskar. Wordt je helemaal wild van deze bijzondere en unieke natuur? Dan is de Filipijnen met haar natuurwonderen misschien een goede optie voor je volgende reis.