Cambodja, een geweldige reisbestemming en steeds meer mensen gaan op reis om dit land te ontdekken. De heilige tempels, de vriendelijke bevolking, de prachtige natuur en de authentieke cultuur maken Cambodja tot een populaire vakantiebestemming. Dit zijn de punten die je zeker niet mag missen tijdens je rondreis.

Siem Reap

Siem Reap is een stad in het Noordwesten van Cambodja. Hier vind je het tempelcomplex Angkor Wat, dat overigens het grootste religieuze monument ter wereld is. Het park is onwijs groot, dus je mag gerust wat tijd uittrekken om het te bewonderen. Naast Angkor Wat vind je er namelijk tal van andere grote, en kleine tempels. De beste manier om het park te ontdekken is met een tuk tuk met chauffeur. Plan je trip zo, dat je Angkor Wat als laatst bewonderd. Deze tempel is zo indrukwekkend dat de andere tempels misschien in het niet zullen vallen, terwijl ook de kleinere tempels van vele schoonheden zijn voorzien.

Angkor Wat, Cambodia

Virachey National Park

Dit enorme natuurgebied dat zich uitstrekt tot Vietnam en Laos en bestaat uit een groot beschermd natuurgebied met onder andere watervallen, geïsoleerde jungles, hoogland savanne en bamboe bossen. Bovendien zul je hier een groot scala aan wilde dieren tegenkomen, zoals olifanten, luipaarden en tijgers.

Phnom Penh

Phnom Penh ligt in het gebied van Mekong Laagvlakte. Door overstromingen is dit gebied erg vruchtbaar, wat het tot de dichtstbevolkte plek van Cambodja maakt. Royal Palace is een complex van verschillende gebouwen die dienst doet als de koninklijke residentie. Het gebouw The Throne Hall is de plek waar de vertrouwelingen van de koning, generaals en ambtenaren ooit hun plichten uitvoerden. De gebouwen van Royal Palace zijn, in tegenstelling tot de tempels van Cambodja, erg kleurrijk. Velen zijn in de jaren ’60 nog opgeknapt, waardoor het complex een luxe uitstraling krijgt. Twee plekken in Phnom Penh die je ook zeker niet mag overslaan zijn de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis. Deze plekken vertellen het verhaal van de gruwelijke periode van de Rode Khmer, de beweging waardoor vermoedelijk een kwart van de Cambodjaanse bevolking om het leven kwam. De sfeer die er hangt is heel indrukwekkend en misschien een beetje luguber, maar wanneer je het land echt wilt begrijpen, is een bezoek aan deze plekken een must.

The Royal Palace In Phnom Penh, Cambodia

Preah Vihear

Deze indrukwekkende tempel van 800 meter lang, ligt op een berg op een hoogte van 525 meter. De tempel is dus niet het enige bijzondere, ook het uitzicht over de omgeving is indrukwekkend. Het verhaal van deze tempel is dat Cambodja en Thailand in conflict waren tot welke grond deze tempel behoorde. Het internationaal Gerechtshof van Den Haag heeft besloten dat het tot Cambodja behoort, maar toen de tempel werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, had Thailand hier weer bezwaren tegen. Standaard waakten legers van Cambodja én Thailand over de tempel. Na verschillende conflicten, waardoor onder andere een vleugel van de tempel is ingestort, besloot het Gerechtshof opnieuw dat het hele gebied tot Cambodja behoort.

Sambor Prei Kuk

De weelderige natuur van Cambodja komt hier volledig tot zijn recht. Dit tempelcomplex van meer dan 100 tempels mag benoemd worden tot de oudste van Cambodja, midden in de bossen. Sommige tempels zijn zelfs opgeslokt door de bossen, wat een bijzonder plaatje oplevert.

Sambor Prei Kuk temple ruins, Cambodia

Sihanoukville

Na al deze indrukken is het tijd om tot rust te komen. En dat doe je het best in de havenstad Sihanoukville, wat bestempeld mag worden als dé strandbestemming van Cambodja. Het grote publiek heeft deze plek nog niet ontdekt, dus een overvloed aan toerisme zul je hier niet tegen komen. De koraalblauwe zee en de witte stranden maken het echter wel tot de ultieme plek om tot rust te komen. Men voelt het toerisme wel opkomen. Dus wil je nog genieten van de rust, dan zul je er snel bij moeten zijn, want het kan zomaar zijn dat dit over een aantal jaar een toeristische trekpleister is geworden.

Wil je graag op low-budget reis maar toch iets verder dan Europa? Check dan zeker even Reislust #11: low-budget reizen door Sri Lanka.