Altijd en overal bereikbaar willen zijn

Sociale media, we kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om je leven met anderen te delen en te zien wat iedereen aan het doen is. Zo ben je altijd en overal bereikbaar in geval van nood, kun je aan anderen laten zien dat je het leven aan het vieren bent en kun je successen met elkaar delen.

Toch valt er ook genoeg te zeggen over de meer negatieve gevolgen van sociale media. Mensen lijken alle interacties liever via de online wegen te bewandelen en je ziet voornamelijk leuke en positieve dingen op sociale media langskomen. Dit is alleen niet altijd even realistisch en het geeft daardoor een verkeerd beeld.

 

Phubbing kan je relatie sneller verpesten dan je denkt

Maar wist je dat even snel je telefoon checken of een berichtje beantwoorden al snel je relatie in de weg kan staan? Even een voorbeeld: stel je bent lekker met je partner uiteten of op een date. Je zit lekker met elkaar te kletsen en ineens zie je dat je een berichtje van vrienden krijgt in de gezamenlijke groepsgesprek. Je negeert het berichtje en gaat gewoon lekker verder met de date. Ineens zie je ontzettend veel berichten van anderen in de groepsapp langskomen; je wordt nieuwsgierig naar wat er aan de hand is. Je zegt sorry tegen je partner en pakt toch even snel je telefoon erbij om te reageren. Herkenbaar?

Dit fenomeen wordt ook wel phubbing genoemd en is zelfs een officieel woord in de Cambridge Dictionary, het Engelse woordenboek. Wat er hier gebeurt, is dat je het contact met je partner verbreekt door je telefoon erbij te pakken. En eigenlijk is dat natuurlijk best wel onbeleefd tegenover je partner of date. Nietwaar?

phubbing relatie verpesten

Moet je dan toch je telefoon maar wegleggen?

Iedereen heeft wel eens even snel een berichtje gecheckt. Dit op zichzelf hoeft zeker niet direct een probleem te zijn. Toch is het verstandig om er goed op te letten en je aandacht volledig op de persoon tegenover je te richten. Phubbing kan dus echt wel aardig je relatie verpesten wanneer je je er niet van bewust bent. Het handigste is dus om je mobiele telefoon gewoon even weg te leggen of in je tas te houden. Als je dat toch erg vervelend vindt, kun je het gewoon met geluid of tril uit omgedraaid op tafel leggen. Tenslotte is je partner of date waarschijnlijk leuk genoeg om helemaal geen telefoon nodig te hebben.