Hoe kun je het beste je pak schoonmaken?

Het is zonde om een mooi pak te kopen en deze vervolgens niet op de juiste manier te behandelen, waardoor je er alsnog niet helemaal tiptop bijloopt. Gelukkig hoeft dit ook niet als je weet hoe je je pak moet behandelen, want in de basis is je pak schoonmaken niet zo moeilijk. Een makkelijke optie om je pak schoon te houden is stomen. Als je dit echter vaak doet, wordt de periode dat je pak meegaat echter aanzienlijk korter. Bewaar stomen dan ook vooral voor de momenten dat het écht niet anders kan en zorg de rest van de tijd gewoon zelf voor je pak. En knoop in je oren: was nooit je pak. Maar dan ook echt nooit.

pak schoonmaken MAN MAN

Investeer in een goede borstel

De beste manier om ervoor te zorgen dat je mannen pak in topvorm blijft, is door het elke keer na het dragen te borstelen. Het weefsel van een pak wordt minder met de tijd en klein vuil hoopt zich op. Gelukkig is dit prima op te lossen door te borstelen, mits je het met de juiste borstel doet. Een goede borstel heeft een houten handvat en synthetisch haar of echt dierenhaar. Als je kan kiezen, ga dan voor een borstel met echt dierenhaar. Deze zijn namelijk zachter, wat écht beter is voor je kostuum. Belangrijk om op te letten is dat je enkel naar beneden borstelt.

Koop goede kleerhangers en een suit bag

Ga niet voor goedkope hangers, gewoon niet doen. Als je een duur pak hebt gekocht en moeite doet om deze zo goed mogelijk te onderhouden kom je niet weg met goedkope kleerhangers. Geef iets meer geld uit en zorg dat je goede hangers hebt. Dit zorgt ervoor dat er geen vouwen inkomen en dat je pak netjes blijft. Als je overdag of in de auto je jasje uitdoet is het aan te raden om ook hiervoor een hanger te gebruiken.

pak schoonmaken MAN MAN

Daarnaast kun je een pak het beste ophangen in een suit bag. En dan niet degene die je wellicht hebt meegekregen, want vaak is die van niet al te beste kwaliteit. Een goede suit bag zorgt voor betere lucht voor je pak, zodat deze kan ademen. Daarnaast beschermt het je pak tegen ongewenste dingen van buitenaf, zoals stof. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte is in je kledingkast, zodat er ook daadwerkelijk lucht bij kan.

Belangrijke tips om je pak in topvorm te houden

De basis is nu duidelijk, om het onderhoud van je pak helemaal te killen hebben we nog een aantal tips. Hiermee weet je zeker dat je stijlvol gekleed voor de dag komt.

  • Je pak schoonmaken: echte liefhebbers van stijlvolle pakken zullen hun pak waarschijnlijk maximaal 2 keer per jaar naar de stomerij brengen. Dit is niet voor niets, probeer dit dan ook zoveel mogelijk te beperken. Na een avond in je pak kun je je pak het beste buiten hangen en eventuele vieze plekken schoon maken met een vochtige doek.
  • Strijk je pak niet: de hoge temperatuur van je strijkijzer kan je pak schade toebrengen. Haal de vouwen eruit met een stomer, dat houdt je pak langer mooi.
  • Leer op de goede manier borstelen: na elke keer dat je pak hebt aangehad zou je het moeten borstelen. Begin bij de schouders en werk vanaf daar naar beneden. Doe dit rustig en zachtjes, om niets te beschadigen.
  • Hang je pak op de juiste manier op: als je je pak niet draagt, hang hem dan ten alle tijden op. Een goede hanger matcht met de vorm van je jasje, en zorg dat je pak ruimte krijgt om te ademen.
  • Draag je pak niet te vaak: het klinkt misschien een beetje raar, maar je pak moet regelmatig rusten. Een paar dagen achter elkaar hetzelfde pak dragen maakt het er niet mooier op. Wissel af tussen meerdere pakken en gun je mooie pakken wat rust.

Naast je pak schoonmaken is het ook belangrijk om je schoenen goed te onderhouden, zo maak je suède schoenen schoon.