Met de juiste overtuigingskracht weet jij op op iedere vraag die je stelt ja te ontvangen. Dit is hoe je dat voor elkaar krijgt:
1. Maak het persoonlijk
Een onderzoek aan de Sam Houston State Universiteit in Texas kwam erachter dat mensen iets veel sneller voor je doen wanneer je het persoonlijk maakt. Zo werd er een handgeschreven Post-it op het bureau geplakt met de vraag of zij een enquete in wilde vullen. Een handgeschreven briefje bleek veel beter te werken dan een berichtje, dit heeft te maken met de hoeveelheid technologie die we gebruiken en de mate van online communicatie.
2. Wees direct
Onderzoekers uit de Journal of Experimental Social Psychology kwamen erachter dat een verzoek eerder wordt verleend wanneer de vraag aan het begin van het gesprek gesteld wordt in plaats van aan het eind van het gesprek. Dit heeft te maken met de spanning die er heerst aan het begin van een gesprek. Het kan ook te maken hebben met het feit dat iemand zijn aandacht alweer heeft gezet op het volgende of dat hij vermoeid is geworden.
3. Creëer een schuldgevoel
Volgens een onderzoek van de Stanford Universiteit, vinden mensen het vervelend om nee te blijven zeggen tegen dezelfde mensen. Wanneer iemand een verzoek van jou afwijst en je vraagt hem vervolgens om iets anders, dan is de kans groot dat ze nu wel akkoord gaan met jouw vraag. Dit heeft te maken met een bepaalt schuldgevoel wat ze willen compenseren.
4. Gebruik de juiste woorden
Welke woorden je gebruikt is uiterst belangrijk bij het stellen van een vraag. Wanneer iemand op voorhand al zegt “ik ben niet geïnteresseerd,” stel dan de vervolgvraag “maar zou je overwegen om?” of “ben je bereid om?” Dit soort taal verhoogt de waarschijnlijkheid dat een persoon positief antwoord. Je focust je met dit soort vragen namelijk op iemands karakter en hierdoor voelt hij zich aangesproken.
5. Focus je op wat het de ander oplevert
Je kunt je beter richten op wat je voor de ander betekent, dan door te zeggen wat het hen gaat kosten of wat zij er voor moeten doen. Maak iemand eerst lekker met wat je te bieden hebt en vertel daarna wat je ervoor terug wilt. Op die manier voelt het voor iedereen alsof ze er positief vanaf komen.
6. Herinner de persoon aan het feit dat ze nee mogen zeggen
Wanneer je een verzoek op deze manier benadert dan zijn de kansen op een positieve uitkomst veel groter. Mensen voelen zich dan namelijk niet in het nauw gedreven en zijn niet opzoek naar een uitweg, want die bied jij ze al.
7. Een gepaste fysieke aanraking
Een handdruk of het aanraken van de schouder kan ervoor zorgen dat je sneller ja ontvangt op een verzoek. Wees voorzichtig met dit punt, want je moet wel weten wie je tegenover je hebt. In bepaalde culturen of religie kunnen handelingen of gebaren die voor ons geheel normaal zijn als onbeleefd worden gezien.
Als je bovengenoemde met de juiste overtuigingskracht weet uit te voeren dan zegt iedereen ja op al jouw vragen.