Laten we voorop stellen dat ik niet game. Mijn game geschiedenis bestaat hooguit uit een potje FIFA waar vervolgens drank-regels aan verbonden werd, die ik vervolgens verloor. In mijn zoektocht naar E-sports  en het spel League of Legends, kwam ik dan ook termen en afkortingen tegen waar ik vooraf geen weet van had. Deze bespaar ik je daarom ook. Dit was namelijk ook niet hetgeen waar ik mij over verbaasde. De echte verbazing vloeide voort uit de gigantische wereld die een ‘simpel spelletje’ met zich mee bracht.

Als non-gamer ken je deze situatie wel: in plaats van een avond naar de kroeg besluiten je vrienden een game-avond te houden: lan-party. Wanneer je geen fan bent van het op dat moment gespeelde spel ga je een uiterst saaie avond tegemoet, waarbij je naar waarschijnlijk minder dan een uur jezelf de vraag stelt: wat doe ik in godsnaam hier? Nu is dit bij het gros van de playstation 4 spellen aan de orde. Echter bij de game League of Legends ligt dit anders.

league of legends man man

Het spel

In a nutshell: League of Legends is een zogenoemde MOBA: multiplayer online battle arena. waarin twee teams van 5 personen tegen elkaar strijden. De spelers, ook wel Summoners genoemd proberen de Nexus (thuisbasis) van het andere team te vernietigen. Het team dat als eerste de Nexus van het andere team vernietigt heeft gewonnen. Tijdens het spel kan iedere speler geld verdienen, items kopen en vaardigheden verhogen, waardoor de gespeelde champion sterker wordt. Het is een tactisch spel waarbij het op zowel strategische kennis als fysieke-vaardigheden aankomt.

Tournaments

Naast dat de game door zo’n 67.000.000 gamers maandelijks wordt gespeeld zijn er zo’n 1460 professionele gamers die samen spelen voor $60,105,937.00 aan prijzengeld in 601 verschillende tournaments. Afgelopen weekend vond de LCS (League of Legends Championship Series) plaats in een uitverkocht Ahoy. Had je niet verwacht hè. Een gemiddeld League of Legends event ziet er ook zo uit:

26398099072_f477fb4592_k 26418975841_edd7a4f6ab_k 26212240610_266830f45a_k 25892313533_f55096210c_k

Toeschouwers kijken vol spanning hoe de twee teams tegen elkaar strijden. Er wordt gejuicht, aangemoedigd net als bij een voetbalwedstrijd, maar dan zonder vervelende hooligans. Er zijn shoutcasters aanwezig die tijdens het spel commentaar geven. Voor- en nadien wordt er op analytische wijze het spel onder de loep genomen. Dit gaat veel verder dan een simpel potje tegen een bal aantrappen.

Pro’s

De teams bestaan uit vijf spelers. Om mee te mogen doen aan tournaments moet een speler minimaal 17 jaar oud zijn. De gemiddelde leeftijd van de pro’s ligt niet veel hoger dan de minimale leeftijd. Teams leven in villa’s samen om zo effectief mogelijk te kunnen trainen en gamen. Dit is dan ook het enige wat zij doen. Dagenlang. De villa’s zijn zo ingericht dat de pro’s zich enkel hoeven te focussen op het gamen. Op de keukenlades is vermeld wat waar ligt en spelers slapen vaak op dezelfde kamer, op enkel een matrasje op de grond.

man man league of legends man man league of legends 2 man man league of legends 3

Scholarships & Game-schools

Momenteel zijn er in Amerika twee universiteiten die heuse League of Legends scholarships aanbieden en in Zweden biedt een middelbare school drie uur E-sport-les aan in de week. De tijd dat je slechts een uurtje per dag mocht gamen van je moeder is voorbij. Om een spel als League of Legends te kunnen spelen is een dosis skills, oefening en teamwork nodig. Dit is voor de middelbare school in Zweden en de universiteiten in Amerika reden genoeg om lessen in E-sports aan te bieden. het is voor de studenten een keuzevak naast bijvoorbeeld gym of muziek.

25890245484_631e0fc7c8_k

Investeringen MBA-players

De opkomst van E-sports is niet ongezien gebleven bij investeerders. Zo ook niet bij ex NBA-player en acteur Rick Fox. De ex-basketbalspeler kocht een League of Legends team voor 1.000.000 dollar.

league of legends man man