Waarom tril ik tijdens mijn work-out?

Wat zijn de oorzaken van trillen tijdens het sporten? Je bent lekker aan het sporten bent of neemt net een rustpauze en ineens beginnen je spieren te trillen. Hoe komt dit en hoe kun je dit voorkomen?

Trillende spieren worden ook wel spiermotoren genoemd en ontstaan wanneer je meer van je spieren vraagt dan dat ze gewend zijn of aankunnen. Ook kan dit komen doordat je spiervezels niet gecontroleerd optrekt en samengetrokken worden. De zenuwuiteinden van je spieren raken hierdoor geïrriteerd en leidt tot ongecontroleerde trillingen in de spieren.

1. Je bent vergeten te stretchen

Je kunt last krijgen van trillingen tijdens het sporten wanneer je je spieren niet eerst hebt opgewarmd. Het opwarmen van je spieren doe je door te rekken en te strekken voordat je begint aan je wor-kout. Niet alleen helpt het stretchen tegen trillende spieren maar ook kan het spierkrampen voorkomen.

2. Je doet een voor jou totaal onbekende oefening

Trillende spieren zijn het resultaat van te veel spanning op je spieren. Het is dus belangrijk om je oefeningen rustig op te bouwen en niet meer te vragen van je spieren dan dat ze aankunnen. Als je besluit om een compleet nieuwe oefening te doen, begin dan met een laag gewicht. Ga geleidelijk omhoog in gewicht, het aantal sets en herhalingen. Voldoende rust tussen de oefeningen is hierbij ook erg belangrijk.

3. Te weinig suiker

Een tekort aan suiker is nog een mogelijke oorzaak van trillende spieren tijdens het sporten. Het trillen van de spieren kan worden versterkt als de glycogeen voorraad in je spieren te laag is. Dat is te voorkomen door voldoende energie te hebben voordat je aan de training begint. Deze energie haalt je lichaam uit koolhydraten. Echter kunnen je spieren daar maar een beperkte hoeveelheid van opslaan. Je kunt door snelle suikers te consumeren ervoor zorgen dat deze glycogeen voorraad weer op het juiste niveau komt. Voorbeelden hiervan zijn fruitdrankjes, Dextro of bananen.

4. Teveel vragen van je spieren

Als je vanaf het begin gelijk het maximale van je lichaam vraag, is dat soms een te grote uitdaging voor je lichaam. Als je vanaf het begin al te veel vraagt van je spieren worden ze inefficiënt en zullen ze werken op een ongecoördineerde manier.

5. Je bent onvoldoende gehydrateerd

Trillen tijdens het sporten kan ook het resultaat zijn van een tekort aan vocht. Tijdens het sporten zweet je. Door te zweten verlies je mineralen en vocht. Deze voorraad wordt bij het drinken weer aangevuld. Ook presteer je beter wanneer je voldoende gehydrateerd bent. Ook na het sporten is het van belang voldoende te drinken.