Welke sauzen moet je overslaan als je wil afvallen?

Op zich is het natuurlijk verstandig om de saus te laten voor wat het is en te genieten van een gezonde maaltijd zonder saus. Toch is de verleiding soms te groot en daarom vertellen we je welke sauzen je wel kunt eten en welke je beter kan laten staan. Zo kun je toch lekker en gezond eten. Liever geen risico nemen met sausjes, kies dan voor deze fruitsoorten. Combineer het met verse groenten en een heerlijk visje, je weet dan zeker dan je voldoende goede bouwstoffen binnen krijgt.

1. Mayonaise

133 calorieën

Het zal geen verrassing zijn dat een flinke schep mayonaise gelijk staat aan een ongezonde hoeveelheid vet, maar het bevat ook veel calorieën. Om precies te zijn 133 per eetlepel. Je hoeft dus geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat een bord friet met mayo al je fitness inspanningen van een hele week teniet doet. Een alternatief is fritessaus alhoewel dat wel weer rijk is aan olie. De light versies zijn wel beter, net als de variaties met yoghurt. Wil je toch de echte mayonaise, check dan gewoon de hoeveelheid calorieën.

2. Ketchup

89 calorieën

Ketchup is lekker, maar is zeker niet veel gezonder dan mayonaise. Met zo’n 20 gram suiker per 100 gram is het een echte dikmaker. Om het even helder uiteen te zetten: dat zijn vijf suikerklontjes. Mocht je denken dat je daar even overheen kunt kijken, vergeet het maar. Met 100 ml ketchup werk je ook gelijk 89 calorieën naar binnen. Natuurlijk is dat minder dan bij mayonaise, maar veel gezonder is het niet. Een oplossing is natuurlijk een suikervrije variant. Die bevat namelijk slechts 44 calorieën per 100 ml.

sauzen slecht voor afvallen

3. Curry

137 calorieën

Voor je de volgende denkt aan een braadworst met curry: de curry bevat 137 calorieën! Zonde van al je inspanningen om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Met andere woorden, laat het gewoon staan en kies desnoods voor een gezonde snack met meer inhoud en zonder al te veel calorieën.

4. Knoflooksaus

246 calorieën

Natuurlijk is knoflooksaus heerlijk bij shoarma of een ander gegrild stukje vlees, het zorgt er helaas niet voor dat je calorie-inname afneemt. Met maar liefst 246 calorieën per 100 ml is het namelijk een van de grootste leveranciers van calorieën. Mocht je toch vinden dat het meevalt, het bevat ook nog eens een ongezond grote hoeveelheid vet en suikers. Kortom, veel ongezonder wordt het niet. Wil je het toch gezond hebben, maak het dan gewoon zelf op basis van yogonaise en verse knoflook. Ook zelfgemaakte vegan-mayo is lekker en bevat slechts 8 calorieën.

5. Pinda- of satésaus

292 calorieën

Nog zo’n populaire saus, of liever gezegd twee: pindasaus en satésaus. Ook deze is zeker niet gezond: 292 calorieën per 100 ml. Tegen dergelijke aantallen kun je logischerwijs niet op. Hoeveel je per week ook traint, je zult heel veel moeite moeten doen om dat weer kwijt te raken. Wil je toch genieten van een smaakvolle pindasaus zonder je schuldig te voelen over het aantal calorieën? Ook dan kun je zelf een vegan pindasaus maken. Dat wil niet zeggen dat het superlicht is, maar met slechts 180 calorieën is het een flink stuk minder dan de ‘gewone’ pindasaus.