Wat drijft de gasrekening omhoog?

CE Delft onderzocht namens energieleverancier Essent de future van de gasrekening, en de resultaten zijn niet bepaald rooskleurig te noemen. Ze voorspellen dat een huishouden in 2030 minstens 400 euro(!) meer zal betalen dan nu. Dit klinkt natuurlijk als een hele flinke domper vanwege het vele geld wat je moet betalen, vooral omdat gas voor veel mensen nog steeds wel een basisbehoefte is. Maar de echte vraag is: wat is de oorzaak van die bizar stijgende prijzen?

1. Duurder ‘groen’ gas

Vanaf 2026 worden gasleveranciers door de overheid verplicht om een bepaalde hoeveelheid groengas toe te voegen aan het gewone gas dat ze leveren. Wat houdt dit in? Groengas is een stuk beter voor het klimaat omdat het de CO2-uitstoot vermindert, maar helaas voor ons is het ook fors, fors duurder. Hierdoor kan elke kubieke meter gas zo’n 15 cent meer gaan kosten. Tel daarbij op dat er voor gasleveranciers extra kosten bijkomen door de nieuwe uitstootrechten die ze moeten betalen, en je begrijpt al snel waarom de rekening zo flink omhoog schiet.

2. Hogere belastingen

De overheid helpt ook niet echt mee om de gasrekening laag te houden. Dit jaar is de belasting op gas met 9 cent per kuub gestegen. Wel een klein lichtpuntje: het nieuwe kabinet heeft plannen om die belasting met zo’n 4 cent te verlagen. Toch blijft gas duurder dan een paar jaar geleden.

3. Minder gasgebruikers, hogere kosten

En als kers op de taart (alsof het allemaal niet erger kon): hoe meer mensen overstappen naar alternatieven voor gas, zoals warmtepompen of zonne-energie, hoe duurder het voor de rest van de overgebleven gasgebruikers wordt. Huishoudens moeten namelijk een vast bedrag per jaar betalen voor hun gasaansluiting, en dat bedrag wordt verdeeld over alle gebruikers. Als er minder mensen gas gebruiken moet dat vaste bedrag logischerwijs door minder huishoudens worden opgehoest, wat de kosten per gebruiker dus flink omhoogdrijft.

Wat betekent dit voor jou?

Het moge duidelijk zijn: de gasrekening blijft voorlopig niet stabiel. Of je nu gaat voor een alternatief of toch bij gas blijft, het is slim om alvast rekening te houden met hogere kosten. Ben je toch van plan om nog even op gas te blijven hangen? Dan is het misschien een goed idee om je verbruik nu al te verminderen, want elke bespaarde kuub kan in de toekomst een hoop geld schelen.