Maak je doelen specifiek en uitdagend (maar niet te)

Onderzoekers Edwin Locke en Gary Latham kwamen tot de ontdekking dat 92% van de mensen die deze twee principes nauw opvolgde, succes had met het behalen van hun doelen. Des te meer uitdagend en specifiek jouw doelen zijn, hoe meer kans je hebt om ze te halen. Vage doelen worden namelijk ook zelden nagestreefd. Wees specifiek, door tussendoor doelen te stellen. Het is belangrijk dat je bij het stellen van deze doelen rekening houdt met de haalbaarheid.

Wees gepassioneerd over je doelen

Het gaat er in principe om hoe toegewijd je bent om jouw doelen te halen. De 8% mensen die er in slaagt hun doelen te halen, zijn bereidt om obstakels te overbruggen en net dat beetje extra te geven. Weet hoe graag je het wilt, het maakt niet uit hoe specifiek of uitdagend iets is, als jij er niet volledig achter staat, wordt het niks. Stel jezelf de vraag: Hoe toegewijd ben ik? En als ik mijn doel bereik, is het het waard?

Doelen stellen man man gestelde focus 2

Zorg dat je feedback momenten hebt

Ook al ben je bloedserieus over jouw doel(en), toch zit de kans erin dat je terugvalt op oude gewoontes. Door af en toe feedback te krijgen van iemand en eerlijk naar jezelf te zijn los je dit probleem op. Vraag dus of iemand jou in de gaten wilt houden.

Richt je op je doel

Wees bewust van je doel. Af en toe werkt niet, je zult je best moeten doen en volledig eens moeten worden met hetgeen wat je wilt bereiken.

Vraag om hulp

Er zijn vaak talloze mensen voor jou, die hetzelfde doel hebben gehad en deze hebben behaald. Vraag aan hen om hulp of informatie hoe zij hun goals bereikt hebben. Bedenk wie er al verder is dan jij en volg hun voetstappen.

Doelen stellen man man gestelde focus

Stop multitasking

Succesvolle mensen zijn geduldig en weten dat als je iets echt goed wilt doen, je hier de tijd voor moet nemen.

One step at a time

Onderzoekers zeggen dat multitasking funest is voor je hersenen en dat het absoluut niet helpt met het bereiken van je doelen. Als je jouw doel op weet te delen in verschillende delen dan heb je duidelijke deadlines voor jezelf.

Werk voor het gewenste resultaat

Ook die 8% is niet aangeboren met een natuurlijke drive. Dat is namelijk geen talent, maar een mindset. Streef naar het behalen van je doelen binnen de gestelde deadlines. Herhaling is de moeder van de wetenschap, maar ook van jouw doelen.