De geestelijke gezondheid van de man tijdens een liefdesrelatie

De wetenschappers ontdekten tijdens het onderzoek dat mannen, afhankelijk van het type man dat ze waren, erg verschillend naar hun rol en relatie keken. De geestelijke gezondheid van een man wordt zowel positief als negatief beïnvloed hierdoor, afhankelijk van in welke categorie zijn gedrag in een relatie viel. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat mannen in een liefdesrelatie onder drie categorieën te verdelen zijn: de Neo-traditionalist, de Egalitarist en de zogenoemde Progressive.

Wat houden deze drie categorieën in?

Volgens het onderzoek geeft de neo-traditionalist er de voorkeur aan dat zijn relatie de traditionele genderrollen volgt, met de man als ”leverancier en beschermer”. Zo werkt de man en verdient hij het geld terwijl de vrouw bijvoorbeeld thuis blijft. Een beetje zoals het er vroeger vaak aan toe ging, eigenlijk.

De tweede categorie is de egalitarist. Deze mannen streven naar een gelijkwaardig partnerschap gebaseerd op geven en nemen. In vergelijking met de neo-traditionalist, die vaak alle mannelijke taken op zich wil nemen, is het voor de Egalitarist vooral belangrijk dat beide personen in de relatie op ongeveer hetzelfde niveau hun steentje bijdragen in de relatie.

De derde en laatste categorie dat uit het onderzoek naar voren is gekomen is de progressive, die gesprekken voert met hun partner gericht op het opbouwen van gendergelijkheid. Zij gaan eerst goed met hun partner in gesprek om uit te zoeken wie wat moet en vooral ook wil doen in de relatie.

50% van de ondervraagden in het onderzoek vielen in de egalitaire categorie. 26% van hen waren progressief en de overige 24% viel onder de categorie neo-traditionalistisch.

 

Gesprekken met de deelnemers van het onderzoek

Een van de deelnemers die als neo-traditionalist werd bestempeld zei bijvoorbeeld tegen de onderzoekers: ”Ik zorg voor de rekeningen en zij voor het huishouden, of het nu om de toekomstige kinderen gaat of koken.” Het gedrag van egalitaire mannen kan je zien als bijvoorbeeld het water geven van de planten van hun partner als ze de stad uit waren, het gelijkmatig verdelen van de kooktaken en het omstebeurt betalen van de rekening tijdens een date night. Een andere progressieve man schreef: ”Het is belangrijk om te leren over je rol als man in een heterorelatie en de systematische kwesties van mannelijkheid, omdat ik niet geloof in het idee dat er een specifieke manier is om een man te zijn.”

Conclusie onderzoek

Zo geeft hij aan dat mannen die actief probeerden gendergelijkheid in hun relaties te ontwikkelen over het algemeen een betere staat van geestelijk welzijn hadden, terwijl een traditionele denkwijze vaak een negatievere impact had op hun geestelijke gezondheid, omdat ze soms te maken kregen met isolatie en kritiek als gevolg van hun gedrag.

Hoewel mannen steeds meer betrokken raken bij het bevorderen van gendergelijkheid, is er weinig bekend over de manier waarop jongere mannen werken aan het opbouwen van relaties in hun privéleven.”,H stelt dr. Oliffe. ”Met dit onderzoek hopen we dat we die onbekende ruimte in kaart hebben gebracht en een weg vooruit hebben gewezen naar gezondere relaties die de gezondheid van mannen, hun partners en gezinnen bevorderen.”

De smaak te pakken? Dit interessante onderzoek toont aan wat het perfecte leeftijdsverschil is in een relatie.