Slapeloosheid in menstypen

Er is al erg veel onderzoek gedaan naar slapeloosheid onder mensen. Echter leverden deze eerdere onderzoeken vrij weinig op. Tot nu. Het onderzoek van het Nederlands Herseninstituut heeft namelijk interessante nieuwe inzichten opgeleverd. Voor het onderzoek lieten ze duizenden slechte slapers online tientallen vragenlijsten invullen. Deze vragen hadden allemaal te maken met karaktereigenschappen. Deze blijken namelijk sterk verankerd te zijn in onze hersenen. Uit dit onderzoek zijn er 5 typen slapeloze ontstaan waar mensen in verdeeld kunnen worden.

5 typen slapeloze MAN MAN

Type 1

Dit type bestaat uit mensen die vaak een somber gevoel hebben. Ze zijn lang van slag en kunnen zich erg hyper voelen. Dit type slechte slaper scoort hoog op veel lastige aspecten zoals emotionele instabiliteit.

Type 2

Onder de categorie type 2 vallen mensen die veelal heel gevoelig zijn voor een beloning. Ze hebben dan ook minder last van de problemen waar de slapeloze uit type 1 last van hebben.

Type 3

De mensen die in type 3 vallen zijn over het algemeen emotioneel vlak. Ze zijn ongevoelig voor een beloning en op emotioneel gebied is er weinig diepgang.

5 typen slapeloze MAN MAN

Type 4

Type 4 zijn mensen die over het algemeen goede slapers zijn. De slapeloosheid treedt op wanneer er iets belangrijks gebeurt of er iets groots aan zit te komen. De eigenschappen van deze personen laten dan ook niet veel opvallends zien.

Type 5

De mensen die in de categorie type 5 vallen lijken op de type 4 slapelozen. Ze zijn normale slapers maar hebben toch last van slapeloosheid. Dit, in verschil tot type 4, heeft niets te maken met het feit dat er iets belangrijks gebeurt.

Onderzoekers hopen met deze 5 typen slapelozen sneller oorzaken te kunnen vinden. Nu de groepen worden onderscheid in 5 verschillende soorten slapeloosheid hopen ze ook dat de patiënten gerichter kunnen worden behandeld. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een goede nachtrust hebt gehad maar je nog steeds moe wakker wordt. Dit kan te maken hebben met een vijftal soorten oorzaken.