De ‘onderwater waterval’ van Mauritius

Ongeveer 320 kilometer voor de oostkust van Afrika bevindt zich een keten van eilanden, waarvan de grootste bekend staat als Mauritius. In de Indische Oceaan bij dit eiland is een zeer speciaal wereldwonder te zien dat bekend staat als Mauritius’ Underwater Waterfall Illusion.

 

Hoe werkt deze optische illusie?

Zoals hierboven staat vermeld: het is een illusie, die vanaf de bovenkant te zien is. Het is namelijk niet het water dat in de diepte valt, maar het zand en modder blijft in een doorlopende beweging. Het vulkanisch gevormde eiland Mauritius heeft grote hoeveelheden zand aan de kust en zeestromingen verplaatsen dat zand heen en weer.

De oceaanstromingen drijven het kustzand van de zuidpunt van Mauritius naar de diepe oceaanwateren, waardoor het uiteindelijk op een onderwaterwaterval lijkt. Het beeld is dus eigenlijk het resultaat van zand dat door het diepe water naar de bodem van de oceaan zakt. Zie het maar als een soort optische illusie: je wordt als het ware misleid door te denken dat het water in een soort zwart gat valt. Deze mooie combinatie van bewegende kleuren zorgt voor een optische illusie en dat heeft gezorgd voor veel bewonderaars over de hele wereld.

Bekijk hieronder een video van de onderwater waterval: