De stijgende waarde van vintage horloges

Vintage horloges zijn stukken zeldzamer dan horloges heden ten dagen. Tuurlijk, er zijn horloges die vandaag de dag gemaakt worden die vrijwel meteen zeer gewild zijn – en blijven. Echter, een vintage horloge is veel meer waard. Het is namelijk zo dat vintage horloges heel anders gebruikt werden, meer als praktisch accessoire dan als stijl accent. Een gemiddelde Rolex of Omega werd gekocht, ging jarenlang mee en werd dan aan een zoon of kleinzoon geschonken.

Vaak kochten mensen hun horloge zonder daar verder bij stil te staan, met als gevolg dat het certificaat, de boekjes en de aankoopbon ‘gewoon’ weg werden gegooid – of in de loop der tijd kwijtraakten. Als gevolg hiervan werden horloges die wel nog compleet waren (dus met verpakking, aankoopbon en certificaat) stukken meer waard.

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Daarnaast – logischerwijs – waren de productieaantallen in het midden van vorige eeuw stukken lager dan nu, dus een Rolex Submariner of een Omega Seamaster uit 1960 kom je minder vaak tegen dan eentje die in 2017 gemaakt is. Overigens gaan we er dan van het gemak ook vanuit dat alle oude types van een specifiek horloge nog rouleren. Wat dus niet het geval is.

Met andere woorden, er zijn een aantal zaken die er voor zorgen dat vintage horloges meer en meer waarde beginnen te krijgen. Deze effecten komen voort uit de natuur van de omgang met het horloge, de koopprocessen en het gedrag van de consument. Het zijn dus aspecten die we niet beïnvloeden en die over een langere periode van tijd hun uitwerking hebben gehad op een specifiek type horloge.

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

De effecten van een veiling

Naast de bovengenoemde aspecten, zijn er ook andere zaken die er voor zorgen dat een horloge een hoge waarde krijgt (ook al is dit misschien niet helemaal gegrond). Deze Omega Speedmaster is hier een perfect voorbeeld van. Het horloge is een tijdje geleden geveild namens Flannery’s Estate Services op Liveauctioneers. Zoals met iedere veiling werd er een minimaal bedrag geschat waarvoor het horloge waarschijnlijk geveild zou worden. Dit bedrag lag tussen $500 en $1000. Een niet al te hoge prijs voor een Omega Speedmaster – je zou zelfs kunnen stellen dat het een koopje is.

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Het bieden begon bij $250 en eindigde – schrik niet – bij een bedrag van $130.000. Een bedrag waar niemand van had durven dromen – de Omega was niet in ’s werelds beste staat en zó spectaculair is dit specifieke model nou ook weer niet. Uiteindelijk viel de prijs iets lager uit, mede doordat de online bieders niet geverifieerd werden. Aan het eind van de rit heeft deze Omega Speedmaster een bedrag van omgerekend zo’n €89.300 opgeleverd. Een recordbedrag voor deze specifieke Speedmaster met referentie 2998-1.

Mede door dit soort gevallen stijgt de waarde van vintage horloges dus zo sterk. Het is namelijk niet alleen de herkomst, zeldzaamheid en fysieke conditie van het horloge, maar ook de prijsbepaling van eerdere kopen en veilingen. We durven dus rustig te zeggen dat een Omega Speedmaster met deze referentie in de toekomst voor meer geld verkocht zal worden. Puur vanwege het feit dat een ‘vergelijkbaar’ model voor dit bedrag verkocht/geveild is.

Omega Speedmaster verrast vriend en vijand Pure Luxe

Denk dus twee keer na over dat oude horloge

Zoals je ziet kunnen oude horloges dus een aardig zakcentje opleveren. Het is natuurlijk niet zo dat ieder horloge met een leeftijd van 30 jaar of ouder nu ineens duizenden euro’s waard is. Echter, het is de moeite waard om die stoffige horloges op zolder eens te bekijken en wat informatie in te winnen. Let wel op, verkoop niet te snel. Informeer eerst grondig naar een eerlijke mening en de juiste kennis. Vervolgens weet jij of je een potentieel goudmijntje bezit. Mooie hobby die vintage horlogerie.

Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat bepaalde horloges met geen enkel bedrag te koop zijn. Er is niets zo mooi aan een horloge als de emotionele waarde die eraan vastzit. Mocht je dus een oude horloge hebben die van je vader of opa is geweest, denk twee keer na. De dollartekens zijn niet alles.