Het Noorderlicht

Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel dat ontstaat door elektrische deeltjes die van de zon af komen met een snelheid van gemiddeld 400 kilometer per seconde. Een fractie van die deeltjes komt na een reis van 150 miljoen kilometer bij de aarde terecht. Botsen deze deeltjes met zuurstofatomen en stikstofmoleculen? Dan ontstaat het Noorderlicht. Het Noorderlicht is voornamelijk te zien in de poolstreken omdat de elektrisch geladen deeltjes door de polen worden aangetrokken. We geven je de plekken waar je het meeste kans maakt om dit poollicht te zien.

IJsland

Om het Noorderlicht te kunnen zien is het belangrijk dat de lucht helder is. Dit is in IJsland niet altijd het geval, maar omdat het land zo groot van omvang is, maak je zeker langs de kustlijn een goede kans om het Noorderlicht te zien. Met een beetje geluk zie je zelfs het Noorderlicht vanuit de buitenwijken van Reykjavik. De Grotta vuurtoren is een populaire spot voor mensen op jacht gaan naar het bijzondere natuurverschijnsel.

De beste tijd om te gaan: augustus – april

noorderlicht man man

Fairbanks, Alaska

Fairbanks bevindt zich twee graden onder de poolcirkel. Met haar internationale luchthaven en het indrukwekkende Denali National Park is Fairbanks al de moeite waard om te bezoeken, maar door haar eigen voorspellingssysteem maak je hier een goede kans om het Noorderlicht te zien. Mocht je dit willen, dan is het hier zelfs mogelijk om op pad te gaan met een gids die je meeneemt naar de beste plekjes buiten de stad.

De beste tijd om te gaan: augustus – april

mooiste noorderlicht
Aurora Borealis at Fairbanks Alaska

Yellowknife, Canada

In Canada maak je een goede kans op het zien van het Noorderlicht. Dit komt door haar noordelijke ligging en het lage gehalte aan lichtvervuiling. Bij Yellowknife wordt er veel gedaan aan Noorderlicht-toerisme waardoor er eindeloos veel mogelijkheden zijn om een glimp op te vangen van dit mysterieuze spektakel.

De beste tijd om te gaan: augustus – april

Noorderlicht canada
Bands of Northern Lights appear above a rocky lake right after the sun sets.

Tromsø, Noorwegen

Tromsø is het grootste stedelijke gebied in het noordelijke deel van Noorwegen en bevindt zich 350 kilometer boven de poolcirkel. Je zou denken dat het hier dan ook erg koud is, maar niks is minder waar. Door de Warme Golfstroom zijn de temperaturen hier redelijk aangenaam te noemen. Mocht je het Noorderlicht hier toch mislopen, dan kun je in ieder geval genieten van de prachtige fjorden en de Lyngen Alpen.

De beste tijd om te gaan: september – maart

Noorderlicht noorwegen
The aurora in front of the Norwegian fjord at Tromso, Norway.

Het noordelijke gedeelte van Zweden en Finland

Het meest noorderlijke stadje van Zweden, Kiruna, is een perfecte uitvalsbasis voor het begin van je Noorderlicht jacht. Al een paar kilometer buiten het stadje heb je een grote kans het Noorderlicht te zien. Het weer is hier beter dan in Noorwegen, maar het is wel een stuk kouder. In het Lapland gebied van Finland kun je ook terecht. Hier maak je een grote kans op het zien van het Noorderlicht en je kunt genieten van de met sneeuw bedekte bossen.

De beste tijd om te gaan: september – maart

Groenland

In het noordelijkste gedeelte van Groenland kun je geen Noorderlicht zien, maar ga je wat zuidelijker dan kan dat wel. Verder is er in Groenland nog meer indrukwekkend natuurschoon te zien. Bij de Qaleraliq gletsjer kun je zelfs in de zomer genieten van kleine ijsgotsen.

De beste tijd om te gaan: augustus – april

Noorderlicht Groenland
Ilulissat Aurora, Greenland

Op deze plekken heb je dus de meeste kans om het Noorderlicht te zien. Naast het Noorderlicht kun je een vergelijkbaar verschijnsel aanschouwen aan de andere kant van de wereld. Lees hier alles over het Zuiderlicht en waar je het kunt zien.